Kop van Noord-HollandNoord-Holland

Directeur Veiligheidsregio: “Onze brandweer knelt aan alle kanten”

Adverentie

Noord-Holland Noord – Tijdens de Regionale Raadscommissie Noordkop heeft Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, gereageerd op de recente commotie rondom de aangekondigde reorganisatie bij de brandweer en het sluiten van onder andere de brandweerpost in Slootdorp. Volgens Taneja is een reorganisatie hard nodig: Er is veel mis in de huidige situatie.

Zo is het personeelsbestand flink gekrompen en staat 20 tot 30 procent van de kazernes overdag leeg. Daarnaast verwacht Taneja dat het aantal vrijwilligers nog meer zal afnemen: Met 40 procent in de komende jaren. “Als we niks doen zakt het vanzelf in elkaar”, zei hij donderdagavond tegen de samenwerkende gemeenteraden van Texel, Schagen, Hollands Kroon en Den Helder. Eigenlijk was de Regionale Raadscommissie bij elkaar om te praten over de begroting van de Veiligheidsregio, maar in werkelijkheid ging het bijna uitsluitend over de actualiteit bij de brandweer.

Ergens begrijpelijk, stelde burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. In haar functie is ze ook algemeen bestuurslid bij de Veiligheidsregio, net als de andere 15 burgemeesters uit Noord-Holland Noord: “Ik snap dat u als raadslid wordt benaderd door vrijwilligers bij de brandweer of andere inwoners die zich zorgen maken.” Die zorgen zijn ontstaan nadat de directie van de brandweer aan de verschillende kazernes heeft laten weten dat er naar alle waarschijnlijkheid twee gaan sluiten: Slootdorp en Ursem. Veertien andere kazernes zullen moeten krimpen.

Communicatie en commotie
Arnold Philipsen van Senioren Hollands Kroon vroeg zich af waarom de raadsleden dit via de media moesten vernemen. Angelique van Wijk van VVD Schagen stelde dat de reorganisatie eerst aan de verschillende gemeenten had moeten worden voorgelegd. Zij noemde de commotie ‘groot’. Volgens Taneja werd 90 procent van de reorganisatieplannen goed ontvangen: “Het gaat echt enkel om de sluiting en het slinken van een aantal kazernes waarover commotie is ontstaan. Daarover moeten we dus nog in gesprek met onze mensen. We willen uiteraard niet nog meer vrijwilligers verliezen.” De Veiligheidsregio is niet van plan de reorganisatie er zomaar doorheen te drukken wanneer de medewerkers er niet op zitten te wachten.

Over de communicatie naar buiten toe viel burgemeester Van Dam de directeur bij: “Je moet iemand als eerste informeren en dan vinden wij het juist om eerst bij de medewerkers langs te gaan.” De komende maanden bezoekt het bestuur van de Veiligheidsregio alle brandweerposten waar ingrijpende veranderingen op de planning staan. Daarna volgt een concreet voorstel voor de reorganisatie, welke ook voor besluitvorming naar de deelnemende gemeenten zal worden gestuurd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. De Veiligheidsregio is niet van plan de reorganisatie er zomaar doorheen te drukken wanneer de medewerkers er niet op zitten te wachten.
    .
    jaja, nou dat gaat dus wel gebeuren, alleen het geld telt, er moet weer eens bezuinigd worden zoals de Kim Jong-Un in Den Haag alles al stuk bezuinigd heeft, en dus weg die dure kazernes met het dure personeel

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: