
Den Helder – De visserij is een van de oudste sectoren om in te werken en die ook altijd in beweging is. Diep verankerd in de Nederlandse economie en cultuur. De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld en de sector is druk bezig om te verduurzamen en in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. Het zich verder laten ontwikkelen van medewerkers hoort daar natuurlijk ook bij.
Bij het ROC Kop van Noord-Holland zijn meerdere opleidingen te volgen, als bedrijf of als werkende volwassene via de Onderwijsgroep Noordwest-Holland. Bij- en omscholen voor wie binnen de maritieme wereld werken maar ook voor wie eens een andere tak van sport wil beoefenen. Door zowel om- als bij te scholen houden de visserijcollega’s blijvend inzetbaar op de arbeidsmarkt, zowel binnen en buiten de visserij.
Zo zijn er opleidingen richting stuurman werktuigkundige, maritiem officier kleine schepen en maritiem officier alle schepen. Ook zijn er cursussen voor medical first aid op zee, of speciaal op maat gemaakte cursussen rond veiligheid op zee. Daarnaast kunnen de deelnemers via de Onderwijsgroep Noordwest-Holland binnen één week een vaarbevoegdheid halen waarmee de geslaagden ook op een sleepboot of met lading kunt varen. De scholing van SW6 (Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart) naar SMBW (Schipper Machinist Beperkt Werkgebied). Dan kunnen de deelnemers met bredere papieren op meerdere schepen terecht. Ook is het mogelijk tot omscholing tot matroos binnenvaart, waarmee binnen de wettelijk gestelde twee jaar de leerlingen volledig klaar zijn om als matroos binnenvaart aan de slag te gaan. Deze opleiding komt ook in aanmerking voor het landelijke STAP-budget. Daarnaast is het mogelijk ook binnen één jaar de SMBW-papieren halen, voor degenen die nog geen vaarbevoegdheid hebben.
Nog een tak die totaal om zeep geholpen wordt door de groene waanzin