Maritiem

Brussel wil met camera’s meer toezicht op viskotters

Advertentie:

Den Oever – Om de aanlandplicht voor de visserij te handhaven wil de EU camera’s aan boord van schepen langer dan 18 meter. Volgens oud visserman Cees Meeldijk gaat het voor veel vissers veel te ver dat er vanuit de overheid wordt beslist dat er op je eigen schip camera’s moeten worden opgehangen om alles in de gaten te houden.

De vissers zijn ook bezorgt over wat er met die beelden gaat gebeuren en wie ze allemaal kunnen of mogen bekijken.

Er zijn aan boord al verschillende controles zoals een elektronisch logboek, volgsystemen met AES en veel papierwerk. De visserijwereld is zeer verbolgen en voelt zich bespied als Big Brother. Het vertrouwen raakt zo helemaal weg en wordt meer wantrouwen. Als deze plannen doorgaan is dat voor sommige vissers weer een reden om er maar helemaal mee te stoppen.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. en maar klagen over Noord Korea ….. nou ik zal je een nieuwtje vertellen, het is hier nog vele malen erger met die dictators in dat Brussel, wat benijd ik het Verenigd Koninkrijk

  2. Er was een tijd dat een visser naar zee ging omdat hij het heerlijk vond om enkele dagen ´uit het zicht´ te zijn. Zelf had ik ook een dergelijke baan, hoewel geen visserman was ik zelf ook vaak wel tot een week uit het zicht en ik vond dat heerlijk. ´Meekijken aan boord´ maakt een eind aan dat feest hoewel je daar wanneer je er eenmaal wat aan gewend bent (én wanneer je niets te verbergen hebt) of eventueel voor betaald wordt via een belastingteruggave op diesel bijvoorbeeld, snel aan zult ´wennen´ als visserman. Uiteindelijk gaat het iedereen om geld verdienen, zo is onze maatschappij ingericht, dus eenzijdig het inkomen van vissers onderuit halen dient geen enkel doel. Echter de verantwoordelijkheid van de EU loopt verder dan dat en daar hebben wij ons als land aan gecommitteerd. Vissers zijn natuurlijk geen milieuactivisten en zonder controle doet ieder mens waar hij zin in heeft, dat weten we ook allemaal. Echter, omdat de consument niet gewoon ´vis´ wil kopen maar wanneer hij vis wil gaan eten zélf wil bepalen wélke vis hij die dag op zijn bord wil, is de visserman soms gedwongen om grote hoeveelheden bijvangst overboord te kieperen. Op de tv was recent te zien dat de hoeveelheden weg gekieperde vis die van de specifieke vis waarnaar op dat moment gevist werd overtrof. Daar moet een eind aan komen, dat begrijpt iedereen toch wel. Om te beginnen moet elke vis die gevangen wordt aan land gebracht worden en het moet de visser niet aangewreven worden dat hij de verkeerde vis ving…de consument zoekt dan tussen de vis die aangevoerd is de vis die hij die dag eten wil. De EU moet bovendien langzaam nu eens gaan begrijpen dat overmatige weerstand oproepen, doordat er aan alle controle maatregelen maar geen einde lijkt te komen en elke nieuwe maatregel weer nieuwe financiële consequenties heeft voor de betrokken vissers, een keerzijde heeft binnen ons Europese bestuursmodel. Jarenlang visten de vissers in vrijheid, die vrijheid is nu voorbij omdat wij als ´walbewoners´ in Europa, terwijl de vissers aan het vissen waren, anders gingen denken over ons milieu. De prijs daarvoor moeten wij dan ook zelf willen betalen en niet alleen op de vissers afschuiven. Anders keert de wal het schip.

Wellicht ook interessant

Back to top button