Sport

Finse voetbaltalenten voor het eerst samen in Den Helder

Adverentie

Den Helder – Internationale voetbaltalenten zijn dit weekeinde actief op het voetbalveld van FC Den Helder. Het jaarlijkse terugkerend internationaal jeugdtoernooi telt ook nu weer teams uit vele landen, waaronder Engeland en Finland. Beide teams maken deel uit van de FDS, de Football Development Schools. De Finse jongens hadden voor dit toernooi zelfs nog nooit samen in een team gespeeld.

De FDS bestaat sinds 2005 en was eerst aan het Britse West Bromwich Albion en tegenwoordig aan Aston Villa verbonden. Kristian Heames is de coach voor het Finse team en laat weten dat het bestaat uit de grootste talenten die Finland, in hun leeftijdscategorie, te bieden heeft. Doel van de FDS is jonge voetballers te helpen zich verder te ontwikkelen. Daartoe zoekt de FDS ook steeds naar nieuwe teams waar ze een verbintenis mee aan kunnen gaan. Op dit moment wordt bijvoorbeeld ook in Duitsland en Nederland gekeken. Er zijn contacten met FC Groningen, maar wat Heames betreft mogen Ajax en Feyenoord zich ook melden.

Soms breekt een talent via de FDS echt door, vertelt Heames. Zo is er nu een oud-talent in het Fins nationaal team en zijn er in het verleden al enkele jongens geweest die bij teams in de Engelse Championship en zelfs de Premier League terechtkwamen. Kans dus dat een van de voetballertjes die dit weekend in Den Helder over het gras gaat over enkele jaren de winnende treffer in de Champions League maakt!

De jeugdteams slapen in legertenten langs het veld (DHfoto).
Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button