Den Helder

Smullen geblazen: Leger des Heils Den Helder deelt 800 donuts uit tijdens Nationale Donutdag

Adverentie

Den Helder – Het was vrijdag smullen geblazen bij het Leger des Heils aan de Vismarkt. Ter ere van de Nationale Donutdag werden donuts uitgedeeld aan de inwoners van de havenstad. Het Leger des Heils had ruim 800 donuts op voorraad. “En die raken allemaal vandaag al op.”

De Nationale Donutdag is begonnen in de Eerste Wereldoorlog, toen heilsoldates van het Leger des Heils de mannen aan het front voorzagen van donuts. Daarmee werd de zoete snack het symbool van het Leger des Heils om de ontberingen van de soldaten aan het front te verlichten. Deze dag is er altijd in gebleven. In eerste instantie in de Verenigde Staten, waar op iedere eerste vrijdag van juni donuts worden uitgedeeld door het Leger des Heils. Sinds een aantal jaar vindt de Nationale Donutdag ook jaarlijks in de buurthuiskamers in Nederland plaats. Ook Den Helder doet mee aan het initiatief.

De bezoekers stroomden vrijdag af en aan in de huiskamer in Den Helder. Het doel van de Donutdag is samen eten, ervaringen delen en elkaar beter leren kennen. “Iedereen mag binnenwandelen”, vertelt Sandra Mostert, sinds vorig jaar kapitein bij het Leger des Heils Den Helder. “We proberen een luisterend oor te zijn en waar nodig hulp te bieden.” Waar de bezoekers vorig jaar nog volop in de zon konden smikkelen van hun donuts, vond het evenement dit jaar binnen plaats. “Het is vrij koud”, aldus Mostert. “Normaal gesproken zouden we buiten van alles doen. Dat gaat nu gewoon niet, dus we doen gewoon lekker alles binnen.”

Spaarproject De Lichtlijn
Donderdag hebben vrijwilligers van het Leger des Heils ruim 800 donuts opgehaald bij een magazijn in Amsterdam. Ton Mostert verwacht dat deze vrijdag allemaal al op raken. De donuts worden niet alleen genuttigd in de huiskamer aan de Vismarkt, ook samenwerkende basisscholen in de marinestad worden getrakteerd op de lekkernij. Zo bracht Ton Mostert, kapitein bij het Leger des Heils in Den Helder, donuts langs bij IKC De Lichtlijn: “Zij doen een spaarproject voor ons, zodat wij een wasmachine kunnen kopen”, vertelt Mostert. “Daarmee kunnen wij af en toe kleren wassen van de mensen die dat nodig hebben.”

Die donuts werden rondgebracht met de soepfiets van het Leger des Heils. Dat is een bakfiets waarmee zij iedere donderdagavond op verschillende plekken in Den Helder soep en broodjes uitdelen aan inwoners die dat nodig hebben. Ook zijn bedrijven in Den Helder benaderd om donuts te komen ophalen. “We hebben gezegd: ‘We delen donuts uit, want hoe leuk is het als bedrijven elkaar weten te vinden.’”, vertelt Ton Mostert. “Het gaat erom dat we van elkaar afweten en misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen. We delen donuts uit omdat we het leuk vinden, maar ook om in contact te blijven.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button