Den Helder

Bezuiniging op voedselbank voor CDA en ChristenUnie onbespreekbaar

Adverentie

Maandag 8 juli staat voor de gemeenteraad de kadernota op de agenda. In deze nota doet het college van burgemeester en wethouders de raad het voorstel te bezuinigen op de indicering bij de voedselbank. Dit moet een bezuiniging van vijfentwintigduizend euro opleveren. Onbespreekbaar voor het CDA en de ChristenUnie, zo blijkt uit een reactie van fractievoorzitters Harmen Krul en Hans van Donkelaar.

“Het is al erg genoeg dat er een voedselbank in Den Helder moet zijn. Een organisatie die volledig draait op vrijwilligers en een sociaal vangnet vormt voor een groep kwetsbare inwoners. Op zo’n organisatie gaan wij niet bezuinigen, ook indirect niet”, aldus de fractievoorzitter van het CDA.

Ook fractievoorzitter Hans van Donkelaar van de ChristenUnie is stellig: “Het werk van de voedselbank wordt gedaan door vrijwilligers. Zij voorzien wekelijks gezinnen van levensmiddelen die de hulp hard nodig hebben. Dat mogen we niet voor zo’n relatief klein bezuinigingsbedrag op het spel zetten.”

Indirect
Dat de bezuiniging indirect is komt door het voorstel om niet op de voedselbank te bezuinigen, maar op de organisatie die de indicering voor de voedselbank doet, stichting Mee & De Weering. Zij gebruiken de 25 duizend euro om de coördinatie en administratie van de indicering jaarlijks te doen. “En dat is volstrekt logisch. Het is geen gezonde situatie als de vrijwilligers van de voedselbank zelf gaan bepalen wie wel of niet in aanmerking komt voor een voedselpakket. Daar zijn zij ook niet toe uitgerust”, aldus Krul.

Van Donkelaar: “Wij zullen het college verzoeken om ten alle tijden te voorkomen dat er bezuinigd wordt op de voedselbank. Direct of indirect”.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button