Den HelderPolitiek

Lijst Wederopbouwmonumenten zes historische objecten rijker

Den Helder – De klokkentoren van de Opstandingskerk (H.A. Lorentzstraat), de Nicolaaskerk (Duinbrink), de Eben Haëzerschool (Lijsterstraat), de Westgracht 44-45, de entree en het kleedgebouw van het sportcomplex Marine (Rughweg) en het gebouw Openbare Werken aan de Sportlaan zijn door het college van B&W aangewezen als gemeentelijk monument voor de lijst van Wederopbouwmonumenten. Deze objecten zijn alle een representatief voorbeeld op basis van vormgeving, materiaalgebruik, kenmerkende elementen en/of functionaliteit.

De monumentenlijst van de gemeente Den Helder is in 2018 en 2019 geëvalueerd en opgeschoond: nieuwe monumenten zijn aangewezen en monumenten die hun kwaliteit verloren hadden, afgevoerd. Bebouwing en objecten uit de wederopbouwperiode worden beschermd, zo is het voornemen van B&W.

Verhaal van de wederopbouw
Aan de gemeenteraad  is een lijst voorgelegd van 19 objecten die als uitgangspunt heeft gediend voor nader onderzoek, waarbij het rapport van Anita van Breugel uit maart 2012 een belangrijke rol heeft gespeeld. In oktober 2019 heeft het college een informatieve excursie gemaakt door Den Helder, onder leiding van Anita van Breugel. Zij heeft het college langs een aantal belangrijke objecten en structuren geleid en het verhaal van de wederopbouw voor het voetlicht gebracht. Mede op grond hiervan is nu een eerste selectie gemaakt uit de lijst van objecten.

De wederopbouwperiode en architectuur is voor Den Helder een wezenlijk onderdeel van haar identiteit. In de oorlog is veel verwoest en na de oorlog is men met elan aan de slag gegaan de stad weer op te bouwen en soms zelfs opnieuw aan te leggen. Het college van B&W heeft besloten om als eerste stap in het proces van de (her)waardering van deze periode de procedure in gang te zetten om bovengenoemde zestal objecten aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button