Hollands KroonZakelijk

Polar Koeltechniek verhuist naar Robbenplaat-Zuid

Adverentie

Wieringerwerf – Pal aan de A7, op een mooie plek aan het water en toch gewoon in onze eigen vertrouwde omgeving. “Beter hadden we het niet kunnen treffen”, zeggen Arno en Annemarie Vermaat, de eigenaren van Polar Koeltechniek. De twee zijn in hun sas met de aankoop van een kavel op het kleinschalige bedrijvenpark Robbenplaat-Zuid in Wieringerwerf.

De officiële grondoverdracht heeft inmiddels plaatsgevonden. Robbenplaat-Zuid is een kleinschalig bedrijvenpark in Wieringerwerf bestaande uit 12,5 hectare flexibel uit te geven kavels. Projectontwikkelingsmaatschappij Wieringermeer (POW) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het bedrijvenpark.

Polar Koeltechniek uit Wieringerwerf is gespecialiseerd in koeltechniek voor de land- en tuinbouw, visserij, industrie en groothandel. Het bedrijf van is de laatst jaren flink gegroeid. Dat komt onder meer door de nieuwe koelinstallaties die ze hebben ontwikkeld. “De gangbare koudemiddelen bij koelsystemen zijn vrij slecht voor het milieu”, steekt Annemarie van wal. “We besloten op zoek te gaan naar een alternatief en ontdekten dat propaan een uitstekend koudemiddel is.”

Energiezuinig en geen CO2
Het bleek een schot in de roos. Koelen met propaan heeft legio voordelen. “Je hebt maar een klein beetje nodig om het koelsysteem te vullen, het is zeer energiezuinig en er komt geen CO2 vrij”, somt Annemarie op. “Daar komt nog eens bij dat propaangekoelde producten beduidend langer goed blijven. Veel landbouwondernemers beschouwen propaankoeling dan ook als een uitkomst. Neem bijvoorbeeld de aardappelboeren: wegens het milieu mogen ze hun aardappelen niet meer tegen spruitvorming spuiten. En wat blijkt? Met propaankoeling is er nauwelijks spruitvorming. Probleem opgelost! Zo ontdekken we steeds meer voordelen. Zelfs de landbouwuniversiteit van Wageningen vraagt ons geregeld om advies. Daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op.”

Op dit moment is Polar Koeltechniek de enige in Europa die koelsystemen op basis van direct propaan levert. Van ontwerpen tot bouwen en van installeren tot programmeren, alles gebeurt op het eigen bedrijf in Wieringerwerf. “De koelsystemen zijn volledig geautomatiseerd”, vertelt Annemarie. “De koelinstallatie stuurt zichzelf als het ware aan, de ondernemer heeft er vrijwel geen omkijken naar. En mocht er onverhoopt toch een storing zijn, dan kunnen we die vaak vanachter onze laptops verhelpen. Onze storingmonteurs vinden het ideaal, ze hoeven vrijwel nooit meer in het weekend te werken.”

Nieuwe kavel
Het moge duidelijk zijn: de ontwikkelingen bij Polar Koeltechniek gaan hard. “We krijgen steeds nieuwe aanvragen en zijn eigenlijk altijd op zoek naar enthousiaste vakmensen”, beaamt Annemarie tevreden. “Op onze huidige locatie zitten we nu echt aan onze limiet, de rek is eruit. Daarom zijn we blij met onze nieuwe kavel van vierduizend vierkante meter op Robbenplaat-Zuid. We komen op een mooie plek en er is voldoende ruimte om te groeien. Als het een beetje meezit, zijn we voor de volgende zomer gesetteld.”

Meer info: www.robbenplaat-zuid.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button