Kop van Noord-Holland

Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De inschrijving voor de Beach Cleanup Tour is geopend. Sinds 2013 maakt Stichting De Noordzee samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de hele Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met het coronavirus niet door. “Vorig jaar kon de Tour helaas niet doorgaan, dus ik ben ontzettend blij dat we van 1 tot en met 15 augustus weer met al die strandliefhebbers de hele Noordzeekust gaan schoonmaken,” vertelt projectleider Sebastiaan Verkade.

De grootste landelijke schoonmaakactie van Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus en in deze periode zal de gehele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden van het land wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus wordt afgesloten in Zandvoort.

Op 7 en 8 augustus begint de tour in de Noordkop op Texel. Het strand van Julianadorp is op 9 augustus aan de beurt. Daarna wordt de cleanup vervolgt naar Callantsoog op 10 augustus en bij Petten op 11 augustus.

Sigaretten
De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Een sigarettenfilter kan wel acht liter water vervuilen en dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel.

Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd deze vervuiling aan te pakken: “Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien.

Aanmelden kan via www.beachcleanuptour.nl. Ook de deelnemende stranden zijn te vinden via deze link.

Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat over bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzijde steun van de hoofdsponsor en partners.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button