Politiek

Formateur Pim Visser geeft update over nieuwe coalitie Den Helder

Advertentie:

Den Helder – De initiërende partijen aan de formatietafel (VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Stadspartij) en daarbij aangeschoven Samen Actief en ChristenUnie hebben gesprekken gevoerd over aanscherping, wijziging en verbreding van het huidige coalitieakkoord. Het streven van de formateurs en de partijen blijft om voor het zomerreces met resultaat te komen. Dat meldt formateur Pim Visser via een persbericht.

Op basis van de gevoerde gesprekken leggen de formateurs Visser en Tegelberg deze week een concept addendum op het coalitieakkoord ‘Samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen’ voor aan de partijen aan de formatietafel. Als de acht partijen op basis van dit voorstel op inhoud overeenstemming bereiken, vervolgen de formateurs het proces om tot een volledig akkoord te komen. De portefeuilleverdeling en de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders komen dan aan ook de orde

Eerder vandaag (2 juli 2024) stond op de ledenwebsite van de PvdA Den Helder dat de acht partijen al een akkoord bereikt hadden, maar dat was iets te voorbarig. Een foutje van de webmaster, rectificeert fractievoorzitter Jan de Leeuw.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

6 reacties

 1. De ChristenUnie en Samen Actief laten zich er dus inluizen, met een addendum op het huidige coalitieakkoord. Want we weten door de PvdA dat het huidige coalitieakkoord in stand blijft. En er alleen een verduidelijking komt door middel van een addendum.

  Samen Actief die voorheen niet akkoord wilde gaan met het coalitieakkoord, doet dit opeens wel… Waarschijnlijk noemen ze zich vanaf volgende week ook CDsA, zodra ze één van de twee Wethouders kandidaten van CDA huizen naar voren schuiven..

  Samen Actief is al vanaf de oprichting principieel tegen de Seasaw, Hotel Tuin en het Dijkkwartier bent. En willen al jaren dat Zeestad BV/CV en Willemsoord BV worden opgeheven en terug vloeit naar de gemeente. Dan kun je niet instemmen met de instandhouding van deze onderwerpen…!

  Als je je principes over boord gooit, dan doe je dit alleen om je wethouders kandidaat zijn/haar zakken te laten vullen, en de afdracht te innen voor de partij voor de volgende verkiezingen.
  Je kiezers doen er dan blijkbaar niet meer toe..

  Het is alleen de vraag of het oudste raadslid van deze gemeenteraad wel door heeft waar hij in gerommeld wordt…
  Weet hij dat hij niet meer tegen de Seasaw mag stemmen, als hij zijn handtekening onder het akkoord zet?
  Weet hij dat hij niet meer tegen het Dijkkwartier mag stemmen, als hij zijn handtekening onder dit akkoord zet?
  Weet hij dat hij niet meer tegen het Hotel Tuin mag stemmen, als hij zijn handtekening onder dit akkoord zet?

  Beseft hij wel dat zijn zo gewilde wildopvang de komende 1,5 jaar niet gebouwd gaat worden…? Omdat het college het gereserveerde geld voor wat anders wil gebruiken…
  Beseft hij wel dat hij met zijn handtekening de grootste historische politieke blunder slaat! Door Zeestad en Willemsoord in stand te houden..

  Gaat het oudste Raadslid, die niets heeft met het CDA zijn partij nu afstaan aan CDsA Of kiest hij ervoor om niet in de coalitie te stappen en Samen Actief te blijven…?
  Wil het oudste raadslid dat ook na de volgende verkiezingen zijn Samen Actief blijft bestaan.. Of laat hij al zijn mede dierenliefhebbers in de steek!

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de poppetjes.. Ook wel Wethouders genoemd…

  8 Wethouders
  VVD, 3 zetels – Wethouder Bais of wordt deze vervangen door Haantje Visser?
  CDA, 3 zetels – Wethouder Camara of wordt deze vervangen door Haantje Krijns?
  SPDH, 2 zetels – Wethouder Kos wordt vervangen door Wethouder Nanning (vooraf aangekondigd)
  PvdA, 2 zetels – Wethouder Peter de Vrij blijft aan
  D66, 2 zetels – Wethouder van Diepen blijft aan
  GL, 2 zetels – Wethouder Augustijn blijft aan? (is onzeker, meerdere partijen dulden Tesla niet..)
  SA, 2 zetels – Keuze tussen Kandidaten (van CDA huizen) Zuiddam of Houtveen
  CU, 1 zetel – Kandidaat nog onbekend… Bierstekker terug als Wethouder?

  8 Wethouders, in een gemeente die je met 3 a 4 wethouders prima kunt besturen…
  1 wethouder gaat zeker op wachtgeld.. Mogelijk worden dit er zelfs 4 als VVD, CDA en GroenLinks van wethouder gaan wisselen…
  8 wethouder salarissen, en mogelijk tot 4 mensen in een wachtgeldregeling..

  Het lijkt alsof het geld tegen de plinten klotst, maar in werkelijkheid moet er zwaar bezuinigd worden om de begroting rond te krijgen..
  Met 2 nieuwe wethouders, moet er al extra worden bezuinigd. Als daar nog eens 4 wachtgeldregelingen bij komen, moet er nog meer bezuinigd worden… En dat voelt u als inwoner direct in uw portemonnee.

  17 zetels in de Coalitie, tegen 15 zetels in de Oppositie..
  Met raadsvergaderingen waar gemiddeld 3 of meer raadsleden afwezig zijn…

  De installatie van een nieuw college wordt erg intressant met zoveel afwezigen tijdens de vergaderingen.. Welke kandidaat loopt deze keer tegen een “Duijnkertje” aan… (niet voldoende stemmen om wethouder te worden)

  De gehele oppositie zal naar verwachting tegen alle kandidaat wethouders zijn, niet vanwege de personen maar wegens de wijze waarop deze formatie tot stand is gekomen.. Daarnaast is een tegenstem van leden van de oppositiepartijen ook in normale situaties wel gebruikelijk..

  De vraag zal dus zijn, wie van de raadssleden binnen de nieuwe coalitiepartijen heeft een persoonlijk appeltje te schillen met één of meer van de Wethouders kandidaten..? Of een raadslid die een appeltje te schillen heeft met een mede raadslid, en daarom geen steun geeft aan de wethouders kandidaat van die partij…?

  Want het is algemeen bekend dat er wel wat persoonlijke vetes zijn tussen VVD, CDA, PvdA, D66, SPDH en GroenLinks.. De vraag is alleen hoe dit tot uiting komt bij de (geheime) stemmingen over de wethouders… Wie loopt er tegen het “Duijnkertje” aan…?

  Zal dit het kortst zittende college worden?
  De popcorn staat in ieder geval klaar..

 2. Bij de volgende verkiezingen op 18 maart 2026 zal blijken hoeveel vertrouwen de inwoners hebben in die 8! dwergen. Mijn prognose : de helft van het aantal zetels wat ze nu denken te hebben. Blijkbaar willen de Stadspartij en Samen Actief echt de raad uit gestemd worden.

 3. Het concept addendum krijgt uiteraard ook een titel. Het zal iets worden van “Nog meer in vertrouwen samenwerken aan vertrouwen door te vertrouwen”. Vertrouwt u het nog? Ik niet. Den Helder moet klaarblijkelijk bestuurd worden door acht bij elkaar geveegde politieke splinters met een meerderheid dat in praktische zin geen meerderheid is, gezien het hoge percentage van afwezigheid bij raadsvergaderingen van raadsleden. De kabouterpartijen gaan proberen om projecten te laten realiseren waarvan zij de grote negatieve gevolgen voor Den Helder niet eens kunnen bedenken.
  Laat de inwoners van Den Helder zich nu eens horen in plaats van zich druk te maken over oversteekplaatsen op de Torplaan. Niet onbelangrijk, maar toch….

  1. Geheel mee eens dat de inwoners van Den Helder van zich dienen te laten horen, maar hoe stelt u zich dat voor? Op de barricaden gaan en een revolutie ontketenen? Met z’n allen optrekken naar Willemsoord en die zwijnenstal daar schoonvegen? Langs de deuren gaan om handtekeningen op te halen bij wijze van protest tegen deze wanvertoning op bestuurlijk vlak. Een bezwaarschrift indienen? Een reactie achterlaten op dit forum? Voor het gemeentehuis gaan staan met een spandoek met de tekst ‘Oprotten, stelletje potverteerders!’?

   Welke mogelijkheden heeft een kiezer nog als hij zijn stem eenmaal heeft gegeven en de politieke schertsfiguren op het gemeentehuis een mandaat denken te hebben om naar eigen goeddunken te handelen? Tja, volgende keer op een andere partij stemmen, zeggen ze dan. Maar dan herhaalt de geschiedenis zich weer. Keer op keer. In Den Helder is de politiek al decennia een puinhoop. Partijen komen op en gaan ten onder, zonder dat er iets verandert. Het is vechten tegen de bierkaai.

   Niet meer stemmen, dat is nog de beste optie. Niet meer meedoen aan deze poppenkast. Met een historisch laag opkomstpercentage wordt tenslotte ook een signaal afgegeven. Want wie stemt, houdt dit theater in stand….

 4. update : Deze formatie heeft veel weg van de ondergang van de Titanic. Wie wil er mee naar de bodem van de oceaan? die 8 dwerg partijen hebben al niet veel, en de stadspartij, ChristenUnie en Samen actief zouden best eens uit de raad gestemd kunnen worden in maart 2026 . De Titanic is gaan varen, wie vaart er mee?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button