Den HelderPolitiek

Bestuur vogelopvang: Gemeente treft geen blaam

Adverentie

Den Helder – Hoewel het gebouw van vogelopvang De Paddestoel in slechte staat verkeert, is het niet terecht om dit de politiek of de wethouder te verwijten. Dat zegt het bestuur van de opvang naar aanleiding van recente berichtgeving in de krant, waarin een vrijwilliger van de opvang de wethouder en de lokale politiek desinteresse verweet.

“Wij maken ons zelf ook zorgen, maar de situatie is genuanceerder dan hoe nu beschreven door een van de vrijwilligers”, aldus woordvoerder van de stichting Ben Reiff. Dat is volgens Reiff geen verwijt naar deze vrijwilliger, hij begrijpt het sentiment erg goed. Bij het bestuur bestaat namelijk ook frustratie dat er nog steeds geen nieuw onderkomen voor de vogelopvang gerealiseerd is. Die is hard nodig volgens Reiff: “Het zou dramatisch zijn als we nu weer in deze toestand de winter in moeten gaan”.

De wijze waarop de situatie nu in de krant beschreven is en de foto’s bij het artikel zeggen veel, maar over de tenlastelegging is Reiff niet te spreken: “Wij en de gemeente doen er alles aan om de nieuwbouw werkelijkheid te maken. Wethouder Duijnker krijgt ook een sneer, maar dat is niet terecht. Hij is goed op de hoogte van de situatie. Daarnaast treft de politiek geen enkele blaam. Den Helder is juist de positieve uitzondering kijkende naar de financiering die de raad beschikbaar heeft gesteld.”

De reden dat de hele situatie zo stroef loopt is procedureel van aard. Dus van een schuldvraag is eigenlijk geen sprake. “De wethouder wilde een verkort vergunningstraject inzetten om het bestemmingsplan te wijzigen, maar juristen binnen de ambtelijke organisatie vinden dat dit niet mag. Nu komt er als het ware een second opinion door een adviesbureau.” Ook zijn er problemen met het definitieve ontwerp van de nieuwbouw, deze moet herzien worden. De vertraging leidt wel tot allerlei problemen. Zo is het onduidelijk of er nu geïnvesteerd moet worden in tijdelijke voorzieningen voor in de winter en zijn de oorspronkelijk berekende bouwkosten misschien al niet meer accuraat.

Het wordt dus wel tijd dat er eindelijk een einde komt aan de slechte omstandigheden en de onzekerheid: “Dit speelt al jaren, al vóór de verkiezingen in 2018 zijn er door de toenmalige raad toezeggingen gedaan. Maar de samenwerking is nu goed, zowel met de gemeente als de Helderse Vallei. Er is ook een projectleider aangesteld die zich hiermee bezighoudt”, aldus Reiff. Het bestuurslid hoopt dat er door een verkorte vergunningsprocedure nu snel uitsluitsel komt zodat de dieren niet meer op primitieve wijze hoeven worden opgevangen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button