Den HelderPolitiek

PVV Den Helder maakt zich zorgen om zonnepaneelbranden

Advertentie:

Den Helder – De Helderse PVV fractie heeft schriftelijke vragen ingediend over de mogelijke risico’s van branden waar zonnepanelen mee gemoeid zijn. Wanneer dit het geval is komen er scherpe deeltjes in de lucht en in de omgeving, die schadelijk zijn voor mens en dier. De PVV wil graag weten hoe het gemeentebestuur hier rekening mee houdt.

De vragen van de PVV komen naar aanleiding van een onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), waaruit blijkt dat de overheid in algemene zin slecht voorbereid is op een brand met zonnepanelen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen afspraken en procedures om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor het opruimen, de schadeafhandeling en de zorg voor dier- en voedselveiligheid. Het IFV maakt zelfs de vergelijking met asbest en stelt dat voor zonnepanelen soortgelijke afspraken gemaakt zouden moeten worden.

Twee maanden geleden was er een brand in het Friese Noardburgum waarbij een houthandel met 1600 zonnepanelen in vlammen opging. De scherpe deeltjes werden toen wel tien kilometer verderop in weilanden gevonden, waar ze een gevaar vormden voor de koeien die daarvan moesten grazen. Het gemeentebestuur daar had toen ook geen antwoord op de 120 schademeldingen die binnenkwamen na de brand. Hoe dit in Den Helder geregeld is moet straks blijken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Een terechte vraag… hier moet inderdaad een noodscenario voor zijn/komen.
    Er is een keerzijde aan de zogenaamde “lekker klimaatvriendelijk” medaille.
    En natuurlijk is het de PVV die kritische vragen stelt… super…

  2. groene waanzin, goed dat er vragen over zijn maar worden toch weer weggewimpeld…..

Wellicht ook interessant

Back to top button