Texel

70 jaar zeehondenopvang bij Ecomare

Advertentie:

De Koog – In de zomer van 1952 werd op Texel de eerste jonge zeehond opgevangen. Daarmee was de start van de zeehondenopvang op Texel, als eerste in Europa, een feit. Ecomare viert dit jubileum met een Zeehondenfeestje op woensdag 10 augustus en een gratis-toegang-voor-kinderen-actie op vrijdag12 augustus.

Op woensdag 10 augustus zijn er allerlei extra activiteiten in het museum. Voor kinderen is er een speurtocht en een crea-hoek met knutselactiviteiten. Een verkorte versie van het gezinsprogramma “Zeehond Binnenste Buiten” wordt op zeven momenten gegeven. Gratis kaartjes hiervoor zijn ter plekke beschikbaar, de groepsgrootte is wel beperkt. Ook de zeehonden vieren het feestje mee met visspelletjes. De dierverzorgers verstoppen dan bijvoorbeeld haringen in een bal met gaten.

Op vrijdag 12 augustus krijgen kinderen tot en met dertien jaar, die een tekening van een zeehond inleveren, gratis toegang tot Ecomare. De tekeningen zullen worden opgehangen in de kantoorgang van het centrum. Een foto ervan komt op de website.

Pionieren
In de zeventig jaar dat er zeehonden op Texel worden opgevangen, is er heel veel veranderd. De eerste jaren was het echt pionieren. Er was nog geen expertise opgebouwd en men wist niet hoe een jonge zeehond groot te krijgen. Het ging dan ook met vallen en opstaan. Slagroom als voeding gaf niet het gewenste resultaat, gemalen vis werkte beter. Het voeden gebeurde op schoot. Het Texels Museum was gevestigd in het bos, het zeewater werd met de Landrover gehaald. Zeehonden die waren gered gingen niet terug naar zee, omdat er nog op zeehonden werd gejaagd.

In 1975 verhuisde het centrum naar de huidige plek aan de Ruijslaan waar het in 1986 de naam Ecomare kreeg. Op deze locatie kon het zeewater via leidingen door de duinen worden aangevoerd. De opvang professionaliseerde steeds verder, met gescheiden quarantaineruimtes en betere voeding. Nog steeds kunnen bezoekers van het centrum het hele opvangtraject volgen. Van de quarantaineverblijven tot de groepsbassins, alles is zichtbaar voor het publiek. Foto’s van de opvang vroeger en nu zijn op het zeehondenfeestje te zien in de creahoek in het restaurant.

Ecomare is elke dag open van 09:30 tot 17:00 uur. De zeehonden worden gevoerd om 11.00 en 15:30, de dieren in het Zeeaquarium om 14:30.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button