Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Winkel, Trambaanroute

Advertentie:

Er waren in augustus een paar zonnige dagen op rij, dus we hebben wat vooruit gewerkt met wandelen voor de rubriek. En zo kwamen we in Winkel terecht voor ‘de Trambaanroute’ van Winkel naar Nieuwe Niedorp en terug. Het startbord was zo gevonden en daar stapte een inwoonster van haar fiets, die onze rubriek leest en het bijzonder vond om ons zo eens in het wild tegen te komen! Erg leuk om te horen dat er trouwe lezers zijn en dat de verhalen gewaardeerd worden.

Paaltje nummer 55, deze moet ergens staan, maar we zien het niet. Kijken op ooghoogte en dan blijkt het paaltje verscholen achter een lantaarnpaal zowat de grond ingeslagen te zijn. Iemand die het paaltje voor de Kop van Jut aanzag? We laten het oude Raadhuis, een mooi pand, achter ons en komen al snel in een parkachtige omgeving met groen en waterpartijen. Waar water is zijn eendjes en hoe aandoenlijk het ook is, hier vraagt een bord deze niet te voeren; de ratten hebben er baat bij en die geven overlast zegt het bord. Naast de ratten doen de vlierbessen het goed in dit park, de bomen zitten bomvol.

Dorpsstraat
Winkel loopt bijna naadloos over in Nieuwe Niedorp, zo loop je in de Dorpsstraat van de één en zo loop je in de Dorpsstraat van de ander! In de centrale straat van dit dorp staat een prachtig pand met een statig balkon boven de voordeur en een klokkentoren op het dak. Aan de zijkant hangt een reclamebord voor bier en dit blijkt Dorpshuis Prins Maurits te zijn. Hier doen ze volgens de website heel veel, van biljarten, bridgen en darten tot kolven aan toe. Kolven denken wij verbaasd, maar dit blijkt dus een ouderwetse sport te zijn. Waar ook talloze uitdrukkingen uit vandaan komen, zoals ‘dat is een kolfje naar mijn hand’!

Het is een leuk stuk van de route met idyllische optrekjes aan het water, schattige bruggetjes ervoor en handeltjes bij huis. De pruimen zijn uitverkocht, een leeg schap, maar appels nog wel verkrijgbaar voor een donatie van €2,50 in de brievenbus. En pas op met de eieren, dat zij er niet vandoor gaan: het zijn vrije uitloop eieren! We slaan de hoek om, lopen het dorp uit en als we over de Westerbrug zijn gaan we over een hek het weiland in. Lichtbruine runderen bekijken ons nieuwsgierig en zowaar, dat geldt ook voor een kudde schapen. En ze blijken aaibaar! Dat zijn wij niet gewend, zij nemen vaak de benen als je al op afstand naar ze wijst. Volgens Bert zijn Texelse schapen de bangeschijters en is dit een ander ras.

Sioux
Een heerlijk stuk op het dijkje langs het water, een molen aan de horizon, hoe Hollands wil je het hebben? Verderop voorbij de Bomerbrug, even omlopen, wordt het een vast pad en zo gaan we terug richting Winkel. Er komt een bord van J J de Sioux in zicht met een raadsel: weet je wat ’t is? Wij hebben het inmiddels opgezocht, het is iets waar Winkel heel bekend door is geworden.

Via de Scheidersbrug komen we vrij snel weer in de Dorpsstraat terecht en bij het beginpunt van onze route uit. Nog even een foto van café Beentjes, omdat dit ook in zo’n prachtig historisch pand is gevestigd. Het ligt tegenover het eerder genoemde oude Raadhuis, waarin tot 2017 het parfumflessenmuseum was gevestigd. Dat is er niet meer, maar gelukkig is het pand met allure bewaard gebleven. De Trambaanroute was een heel fijn ommetje met variatie, hier gaan wij vast nog eens op herhaling in de toekomst.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button