Hollands KroonPolitiek

Veranderingen landelijke inpassing Agriport sterk afhankelijk van welwillendheid bedrijven

Advertentie:

Hollands Kroon – Er zijn veel wensen, maar de mogelijkheden van de gemeente om direct iets te doen aan de landelijke inpassing van bedrijventerrein Agriport zijn beperkt. Dat bleek donderdagavond uit de beeldvormende bijeenkomst over het veelbesproken onderwerp. Landschapsarchitect Durk de Vries van Sweco presenteerde aan de raadsleden een streefbeeld met daarin voorbeelden van manieren waarop het gebied langs de A7 een prettigere uitstraling kan krijgen.

Volgens De Vries is bij de ontwikkeling van Agriport in eerste instantie alles uitgevoerd zoals van te voren bedacht. “Tot 2013 was er sprake van welstandstoetsing; er werd gekeken of de bouwwerken binnen het geheel zouden passen. De kleur groen en lange bouwlijnen stonden centraal.” Toen deze verplichtingen vervielen zijn er ook gebouwen in andere kleuren en stijlen gerealiseerd, waardoor het geheel nu wat rommelig oogt. Het streefbeeld zoals nu gepresenteerd moet een oplossing bieden, voornamelijk door het bedrijventerrein af te schermen van de snelweg.

Een oplossing met metalen schermen (Sweco)

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld doormiddel van metalen schermen. Dit heeft als voordeel dat het direct kan worden opgezet en dat het een uniforme uitstraling geeft. Een tweede methode, die de voorkeur van de gemeenteraadsleden lijkt te krijgen, is een oplossing met een groene heg: Loofbomen en andere struiken rondom het terrein die de aandacht moeten afleiden van de doosvormige gebouwen. Het nadeel hiervan is uiteraard dat het lang duurt voordat een dergelijke natuurlijke bossage voldoende gegroeid is. Toch was bijvoorbeeld Sylvia Buczynski van de PvdA enthousiast: “Het is verheugend om te zien dat Microsoft nu toch mogelijkheden ziet om daar wat aan te planten. Ik kan alleen maar enthousiast zijn over een oplossing met veel groen.”

Daar zit echter gelijk ook het pijnpunt, namelijk dat de gemeente niet zomaar kan besluiten om daadwerkelijk iets te ondernemen. De bedrijven die zijn gevestigd op Agriport besluiten hier zelf over, de gemeenteraad kan enkel kaders stellen. Lilian Peters van GroenLinks vroeg zich dan ook af wat met een streefbeeld, zoals nu gepresenteerd, precies concreet gerealiseerd kan worden: “Ik wil voorkomen dat we tijd en energie gaan stoppen in iets dat helemaal niet gerealiseerd kan worden. Als het ons terrein niet is, waarom moeten wij er dan een besluit over nemen?” Het antwoord was, zo bleek, dat de gemeente hierin afhankelijk is van de welwillendheid van de bedrijven, die op vrijwillige basis iets kunnen doen aan de beeldkwaliteit. De gemeenteraad blijft hierover graag in gesprek met alle belanghebbenden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button