Politiek

CDA kritisch over nieuwe verlichting flaneerkade

Advertentie:

Den Helder – Het CDA in Den Helder heeft kritische vragen gesteld over de nieuwe straatlantaarn die onverwacht op de flaneerkade tegenover Willemsoord is geplaatst door VVD-wethouder Bais. Het unieke karakter van de historische kade wordt door de futuristische UFO-vormige armaturen flink aangetast, en het idee van een romantische kade om gezellig over te flaneren lijkt overboord gegooid, aldus de Christendemocraten.

Van romantisch naar grijs
In een persbericht op donderdag 31 augustus werd de plaatsing van de nieuwe armaturen op de flaneerkade wereldkundig gemaakt. De ‘Flaneerkade’ is ook sinds kort door het college tot de ‘Francien de Zeeuwpromenade’ omgedoopt. Het idee van een romantische kade om gezellig over te flaneren lijkt volgens het CDA overboord gegooid. De partij vraagt waarom er gekozen is voor standaard grijs in plaats van de palen aan de Zuidstraat die opgaan in de omgeving. Het toepassen van energiebesparende led-verlichting in de bestaande armaturen was volgens het CDA ook goed mogelijk geweest. Francien de Zeeuw (1922-2015) was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en bij de oprichting van de marinevrouwenafdeling (Marva) de eerste vrouwelijke militair binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Als toelichting schrijft de Helderse fractie: “de stad knapt zienderogen op door de keuze om historisch te bouwen. De nieuwe lichtarmaturen aan de rand van het historische Willemsoord passen hier niet bij. Aan ondernemers op Willemsoord (met name aan de plint) stellen wij hoge eisen aan uitingen die zij mogen doen op hun gevel tot aan de materialen toe. Het is vreemd dat de gemeente hierin dan niet het goede voorbeeld geeft. U geeft aan dat de huidige lichtmasten aan vervanging toe zijn, terwijl overal in de gemeente lantaarnpalen circa 40 jaar staan, wat de normale levensduur is. Deze palen zijn aanmerkelijk jonger”

Wethouder Petra Bais schroefde de armatuur vast op de vier meter hoge lichtmast. Ze is trots dat Den Helder als eerste de bijzondere lichtmasten heeft. “Goede verlichting is ontzettend belangrijk voor de veiligheid en als het dan ook nog zo’n mooie, unieke toevoeging is aan de stad, is dat extra gaaf. De nieuwe armaturen passen helemaal bij het stoere en nautische karakter van Den Helder”, aldus de wethouder. Het is ook de eerste armatuur (het deel van de lantaarnpaal waar de verlichting in zit) met een schild waarop het logo van een gemeente te zien is.

Het CDA vraagt of de verwijderde oude palen worden hergebruikt op een nieuwe locatie en of het college van burgemeester en wethouders bereid is om hierover na te denken.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Of de oude palen worden hergebruikt? Als ze geschikt zijn voor hergebruik dan hadden ze toch niet vervangen hoeven te worden? En in de oude armaturen had gewoon ledverlichting gemonteerd kunnen worden. Wat een actie is dit weer. Erger u niet, verwonder u slechts…..

Wellicht ook interessant

Back to top button