Recensie

The Equalizer 3 (recensie)

Adverentie

Van 1985 tot 1989 verscheen de TV-serie The Equalizer van de schrijvers Michael Sloan en Richard Lindheim. Het gegeven dat de held zich in de misdaadwereld begeeft om deze met gelijke munt te bestrijden rechtvaardigt de titel The Equalizer.

In 2014 werd het succesvolle trio Richard Wenk als schrijver, Antoine Fuqua als regisseur en Denzel Washington voor de hoofdrol gecontracteerd voor de verfilming van The Equalizer. Het trio had eerder in die samenstelling gewerkt aan The Magnificent Seven. Ook voor The Equalizer 2 in 2018 en nu de derde opvolger is het trio verantwoordelijk.

Het verhaal start op het Italiaanse eiland Sicilië, waar oud US Marinier en voormalig Defence Intelligence Agent (DIA) Robert McCall (Washington) zwaargewond uit een actie komt. Als hij bijkomt blijkt hij in het pittoreske kustdorp Altamonte vlakbij Napels te zijn. De sympathieke dorpsarts Enzo Arisio (Girone) heeft zijn wonden verzorgt en geeft hem zonder vragen onderdak.

Camorra
Robert herstelt langzaam en leert het dorp met zijn bewoners te waarderen. Hij wordt door de bevolking hartelijk opgenomen, maar komt tot de ontdekking dat een aantal van hen zwaar onderdrukt wordt door Maffia-leden van de Camorra. Marco Quaranta (Dodero) perst in opdracht van zijn broer Vincent (Scardurzio) verschillende zelfstandig ondernemers en zelfs de politie af. Robert beschouwt de bewoners van het dorp tot zijn vrienden en gebruikt zijn vaardigheden en zijn altijd perfecte timing om ze te beschermen.

CIA-agente Emma Collins (Fanning) is op zoek naar de man die op Sicilië onder de plaatselijke misdaadorganisatie zo heeft huisgehouden, maar kan niet echt een sluitend bewijs vinden. Zij blijft echter in de buurt van Robert om te zien of hij de man is die zij zoekt. Robert tipt haar af en toe telefonisch, maar gaat ondertussen zijn eigen weg door de strijd met de Camorra aan te gaan.

Dakota
De 68-jarige Denzel Washington is met recht de juiste acteur voor de rol van rust uitstralende Robert McCall. De man die het uitvouwen van servetten bij het koffie drinken of het schikken van zijn bestek tot bijzondere vaste gewoonten heeft gemaakt. Zo heeft hij ook de gewoonte om zijn belagers voor het indrukken van zijn timer te vertellen wat er in de komende seconden gaat gebeuren. Dakota Fanning was in 2004 al de negenjarige tegenspeelster van Denzel Washington in de film Man on Fire. Deze keer is ze de slimme CIA-agente Emma Collins. De Italiaanse acteur Remo Girone is perfect in de rol van de dorpsarts Enzo Arisio. Hij heeft de uitstraling van een aardige en gemoedelijke opa. Hij stelt geen vragen die in de Maffiawereld alleen maar problemen kunnen geven. Iedereen die met wonden komt is gewoon gevallen.

Om het afschrikkende effect van de Camorra te belichamen zijn de met tatoeages bedekte Andrea Dodero als Marco Quaranta en de strak in het pak gestoken Andrea Scarduzio als broer Vincent goed gecast. De filmlocatie van het fictieve kustdorpje Altamonte is werkelijk prachtig en geeft het verhaal een romantische vakantiesfeer. De locaties Ravello, Minori en Altrani aan de Italiaanse kust zijn de echte mooie plekjes uit de film. Met dit deel wordt de serie van drie afgesloten. Toch kan regisseur Antoine Fuqua niet garanderen dat er geen vervolg komt, maar dat hangt af van Denzel Washington. De echte fan van de cyclus mag deze natuurlijk niet missen, want het is weer een lekker verhaal in een mooie omgeving.

Regie:Antoine Faqua
Met: Denzel Washington, Dakota Fanning, Eugenio Mastrandrea, Remo Gironde, David Denman, Gaia Scodellaro, Andrea Scarduzio, Andrea Dodero, Daniele Perrone, Sonia Ben Ammar,
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button