Sport

Mark de Jong, zaalvoetbaltrainer van Zeemacht, kijkt terug op bewogen eerste seizoenshelft

Advertentie:

Den Helder – De eerste seizoenshelft was voor de vrouwenselectie zaalvoetbal van MSV Zeemacht niet waar ze op gehoopt hadden. De oorzaken hiervan zijn variërend van vele blessures, pech tot vakanties. Trainer/coach Mark de Jong blikt terug op de eerste seizoenshelft en kijkt vooruit naar het restant van het seizoen.

“Bij de voorbereiding hebben we een doelstelling gesteld, namelijk bij de eerste zes eindigen”, vertelt De Jong. “We hebben de selectie in het geheel behouden en zijn dus meer op elkaar ingespeeld. Helaas hebben wij onze doelstelling nog niet gehaald. Redenen hiervoor waren blessures bij een aantal speelsters. Eén van onze bepalende speelsters ging een paar maanden op vakantie, wat direct te merken is binnen een Futsal team. Een keeper die vertrekt, de reservekeeper die een blessure oploopt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is voetbal en dat zal je moeten accepteren.”

De start in september 2023 was voorspoedig. “We zijn het seizoen echt goed begonnen met een aantal overwinningen en een fitte selectie. Er was zelfs winst in de beker van de regerend landskampioen en bekerwinnaar. Dat waren superwedstrijden van ons.”

Puntjes op de i
De Jong is duidelijk niet tevreden over een aantal wedstrijden: “Je houdt een wedstrijdbespreking waarbij je de analyse van de tegenstander laat zien en het strijdplan van wat je daartegenover zet. Je probeert de puntjes op de i te zetten. Als je dan een warming-up of het begin van een wedstrijd ziet, dan denk ik bij mezelf: ‘Heeft iedereen wel in de gaten dat we op het hoogste niveau van Nederland spelen?’. Dat moet veranderen en dat weten de speelsters ook.”

De Jong verwacht veel van ‘zijn’ meiden. “Zelf ben ik militair en opgevoed met discipline. In mijn tienerjaren heb ik bij Go Ahead Eagles gevoetbald en daar werd ook veel van je gevraagd qua discipline en het continu met je sport bezig zijn. Nu is dit natuurlijk wel wat anders dan bij het zaalvoetbal en het feit dat je met dames speelt vergt soms een andere aanpak. Dat neemt echter niet weg dat ik volle focus tijdens trainingen en wedstrijden wil zien, maar ook inleving in het spel. De dames mogen volledige inzet van mij als trainer verwachten, maar dat verwacht ik ook andersom.”

Hechte ploeg
Wat De Jong anderzijds zeer tevreden stelt is het team zelf, dat een echt hechte ploeg is in zijn ogen. “Dat is enorm belangrijk aangezien je veel tijd met elkaar doorbrengt. Bij thuiswedstrijden eten we altijd gezamenlijk voor de wedstrijdbespreking. Ook heeft de vorige trainer, Johan van Aard, er een speciale teambuilding coach bij gehaald. Ron van Kuyk kan dit als geen ander en daar ben ik enorm blij mee.”

Dat is hij trouwens met zijn gehele staf, vertelt de Jong. “De selectie bestaat niet alleen uit Zeemacht Dames 1, maar ook het tweede team behoort tot de selectie. Dus ook de begeleiders van Dames 2. Vele in mijn staf hebben ook een dubbele functie, naast de normale baan die ze dagelijks hebben. Zo is er ook een PR-groep die gezamenlijk bezig zijn om alles te kunnen bekostigen. Denk hierbij aan de enorm dure busreizen die bekostigd moeten worden. Hier ben je op seizoen basis al gauw € 8.000 euro aan kwijt. Een enorm bedrag. Sponsoren zijn dus van groot belang. Zonder sponsoren kunnen wij niet voetballen op dit niveau.”

Club van 50
Het hoogste niveau, wat ook betekent dat je landelijk speelt, tot Middelburg aan toe. “Maar denk ook aan de club van vijftig. Dit zijn mensen die ons een warm hart toe dragen en elk seizoen € 50 willen doneren om zaken te kunnen bekostigen. Dus een hele dikke pluim voor de mensen in mijn staf en PR die dit toch mogelijk weten te maken. We starten de competitie op vrijdag 19 januari uit tegen Hovocubo.”

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button