Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Callantsoog, de Paarse Route

Vanuit dit toeristische kustdorp liepen we al eens eerder een route en onlangs waren we ook op pad vanuit Groote Keeten. Ze liggen niet ver van onze woonplaats en de wandelingen bieden vaak een leuke variatie met duingebied en strand in de route. Dus deze week de paarse route van het wandelnetwerk en die is ongeveer 6,5 kilometer lang.

Er is gelukkig nog een parkeerplekje (wat is het hier druk) bij het startpunt en de route loopt langs de ruim 100 jaar oude kerk het dorp in. Een klein stukje dorpsplein en dan gelijk de strandopgang voor een wandeling langs zee. Bovenaan die opgang staat een grote terreinwagen met een plaatje van een zeehond en de nodige teksten erop. Dit zijn de vrijwilligers van de EHBZ en SOS dolfijn, die hulp bieden aan zeezoogdieren in nood. Goed dat deze instanties er zijn!

Van bovenaan het duin is er ook zicht op een groot oranje gebouw en dat is van de Reddingsbrigade Callantsoog. Niet alleen dieren moeten worden gered, ook mensen onderschatten regelmatig de gevaren van de zee. Op het strand waarschuwen borden in Nederlands, Duits en Engels om afstand tot de pier te bewaren, maar evengoed zijn dit jaar in ons land weer teveel mensen bij zwemmen in zee verdronken.

Vinkentoren
We gaan over de duinen terug het land in en passeren ‘de Zandpolder’, dit pad zat ook laatst in de Groote Keeten wandeling. We zien hier paddenstoelen langs de kant van de weg; het lijken net champignons, het is echter de ‘aardappelbovist’ zegt mijn paddenstoelenwijzer! Met de vogels is het rustig, wel staat er een kudde glanzende zwarte paarden in een wei. Zijn dit Friese paarden, volgens de informatie op internet lijken ze daarop. Naast de paarden staat een kleine uitkijktoren, de Vinkentoren genaamd. Vanaf deze toren kijk je uit over het natuurgebied Nollenland van Abbestede. De route die wij lopen gaat daar niet door, maar je kunt vanaf deze plek ook de route uitbreiden door even heen en weer te gaan door het Nollenland. Het is niet zo groot en dan kun je vanaf de toren de Paarse Route weer oppakken.

Onze tocht vervolgt langs een akker onder water naar de Abbestederweg; op dat water zijn honderden meeuwen te zien. Laatst vertelde iemand dat ze er in Den Helder vanwege de vogelgriep bijna niet meer zijn, maar hier zijn het er veel en springlevend. Opnieuw komen er paarden aan, maar dit maal met een karretje erachter. We springen opzij voor de paardenrennen op locatie!

Van de Abbestederweg gaan we af en worden we door een leuk stuk natuur, duinen en bos, geleid. Hier en daar met vakantiehuisjes, want die zijn er wel veel te vinden in dit dorp. Een omgevallen boom ligt in het bos en kan dienst doen als zitbank als de gewone bankjes bezet zijn. Het zonlicht valt in zachte stralen door de bomen heen, deze tijd in de nazomer is heerlijk om te wandelen.

Yucca
Terug in het dorp via een weg met prachtige huizen en in één van de tuinen staat een flinke bloeiende Yucca. We keren terug bij het startpunt en doen voor we naar huis gaan nog even een rondje Dorpsplein met de variatie aan winkeltjes, waar voor de toerist nuttige en onbenullige dingen te koop zijn. Oftewel zoals mijn man dan altijd zegt ‘er wordt wat afgeprutst in Nederland’! Meer dan een ijsje gaat het niet worden, maar we hebben wel weer de kilometers in de benen zitten.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button