Overige

Nederland Leest een familiegeschiedenis

Adverentie

Den Helder – Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest Nederland traditiegetrouw één boek, dat krijgen bezoekers cadeau in de bibliotheek. Dit jaar is dat “Het zwijgen van Maria Zachea” van Judith Koelemeijer.

In deze bestseller vertellen twaalf broers en zussen het verhaal van hun familie. Hun oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en zwijgt sindsdien. Ze wordt verzorgd door haar kinderen. Wat weten die eigenlijk van hun moeder en van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

In de archieven
Elk jaar staat er tijdens Nederland Leest een thema centraal, dit jaar is dat “kleine geschiedenis, grote verhalen”. Activiteiten in de bibliotheek kunnen in verband met Corona niet doorgaan, maar online is er van alles mogelijk. Met behulp van Delpher.nl kunnen liefhebbers zoeken naar hun eigen familiegeschiedenis in een gigantisch krantenarchief met ruim dertien miljoen krantenpagina’s. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als er goed wordt gekeken, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Nederland Leest duurt de hele maand november, het boek van Judith Koelemeijer is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt in alle KopGroep Bibliotheken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button