Overige

Nederland Leest een familiegeschiedenis

Den Helder – Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest Nederland traditiegetrouw één boek, dat krijgen bezoekers cadeau in de bibliotheek. Dit jaar is dat “Het zwijgen van Maria Zachea” van Judith Koelemeijer.

In deze bestseller vertellen twaalf broers en zussen het verhaal van hun familie. Hun oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en zwijgt sindsdien. Ze wordt verzorgd door haar kinderen. Wat weten die eigenlijk van hun moeder en van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

In de archieven
Elk jaar staat er tijdens Nederland Leest een thema centraal, dit jaar is dat “kleine geschiedenis, grote verhalen”. Activiteiten in de bibliotheek kunnen in verband met Corona niet doorgaan, maar online is er van alles mogelijk. Met behulp van Delpher.nl kunnen liefhebbers zoeken naar hun eigen familiegeschiedenis in een gigantisch krantenarchief met ruim dertien miljoen krantenpagina’s. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als er goed wordt gekeken, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Nederland Leest duurt de hele maand november, het boek van Judith Koelemeijer is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt in alle KopGroep Bibliotheken.

Toon meer

Cathy Niesten

Mijn naam is Cathy Niesten (20) en ik ben redacteur bij Regio Noordkop. Ik ben geboren en getogen in Den Helder en bereikbaar via cathy@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button