Den HelderPolitiek

Den Helder akkoord met transformatie JeugdzorgPlus: Minder gesloten opvang

Den Helder – De Helderse raad stemde maandagavond in met de transformatievisie voor de JeugdzorgPlus, waarin staat beschreven hoe de gemeenten in Noord-Holland Noord de gesloten jeugdzorg gecontroleerd willen afbouwen. Vanaf februari 2023 loopt het huidige contract namelijk af en de achttien gemeenten waarover het gaat hebben gezamenlijk een toekomstplan gemaakt.

JeugdzorgPlus is een vorm van gesloten jeugdhulp die wordt voor kinderen en jongeren die vaak pas in ernstige gevallen wordt toegepast. Volgens wethouder Peter de Vrij ontvangen momenteel maar 2 of 3 jongeren uit Den Helder deze vorm van zorg. In de nieuwe visie wordt aan het gehele zorgveld de opdracht gegeven om gesloten plaatsingen te voorkomen en gecontroleerde afbouw van gesloten plaatsen te bespoedigen. Dit proces is al in werking gezet. Volgens de portefeuillehouder worden veel jongeren al op andere manieren behandeld waardoor steeds minder jongeren in een gesloten setting komen. Die ontwikkelingen zijn wel pas van de laatste paar jaar.

Brede samenwerking
Hoewel de wens voor minder instroom in de gesloten jeugdzorg unaniem lijkt gedragen was niet iedereen het volledig eens met de transformatievisie. Volgens Dina Polonius van de ChristenUnie is er in de transformatievisie te weinig ruimte voor verschillen per gemeente. Volgens Polonius is er in Den Helder bijvoorbeeld meer drugsgebruik en verslavingszorg. De tekorten in de GGZ vermoeizamen daarnaast de praktische invulling van het gemeentelijk beleid. Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur vroeg zich af of de ketenpartners van de gemeente wel klaar zijn voor wijzigingen in het beleid. In het complexe werkveld is de gemeente maar een radertje in het geheel.

Nu de transformatievisie in de verschillende gemeenten worden vastgesteld zullen deze ambities en doelen worden omgezet in een inkoopvisie en verwervingsstrategie. Deze wordt begin 2022 vastgesteld door het college.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button