Den HelderPolitiek

Den Helder verhoogt toeristen- en forensenbelasting

Den Helder – Op initiatief van De Stadspartij en Fractie Pastoor heeft de gemeenteraad van Den Helder de toeristen- en forensenbelasting met 12,5 procent verhoogd. Toeristen betalen straks €1,58 per overnachting aan de gemeente. Een meerderheid van de raad is van mening dat tijdelijke bezoekers van Den Helder best mogen meebetalen aan de stad, zeker nu er grote toeristische investeringen om de hoek komen kijken.

In het amendement op de begroting spreken de indieners van investeringen voor de parkeervoorziening en de ontsluiting van de TESO. Allemaal dure projecten, waar de gemeente voor betaalt om toeristen te voorzien. Forensenbelasting wordt betaald door mensen die veel in Den Helder verblijven, maar daar niet staan ingeschreven. Beide tarieven gaan met 12,5 procent omhoog. Het belastingtarief voor één toeristische overnachting komt daarmee op €1,58. Geen enorm bedrag, maar voor de gemeente betekent de verhoging een meeropbrengst van ongeveer 140 duizend euro.

Wethouder financiën Pieter Kos gaf aan geen bezwaren te hebben tegen de verhoging van de tarieven. In de oorspronkelijke begroting stond voor beide belastingen slechts een verhoging van 3,3 procent gerekend. Onder andere de VVD was tegen het plan van Fractie Pastoor en de Stadspartij. Volgens raadslid Kees Visser heeft het een negatieve impact op de toeristische sector, die het door de nasleep van corona nog steeds lastig heeft. Volgens Harrie van Dongen van de Stadspartij komt er door het nieuwe tarief geen toerist minder naar Den Helder. Hij ziet dan ook alleen voordelen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button