Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Texel, museum en dorpsbezoek

Advertentie:

Vier dagen op Texel en we wandelden wat af in de ‘buitengebieden’, oftewel moedertje natuur. Texel heeft echter meer te bieden dan alleen het buitengebeuren. Vier weken terug kwam Den Hoorn al in een artikel over het eiland, deze week aandacht voor De Cocksdorp, Oosterend en het vliegveld waar het Luchtvaart en Oorlog museum is gevestigd. Ook daar kunnen de benen worden gestrekt en valt heel wat te beleven.

We beginnen deze dag bij dat museum en treffen daar een vrijwilliger, die toevallig op het Nioz heeft gewerkt en collega was van mijn man Bert. Na de koffie krijgen wij een uitgebreide rondleiding met veel extra informatie, vooral over hoe het museum zoveel spullen heeft weten te vergaren. Er zijn nog altijd contacten in Engeland, maar ook in Amerika met vliegeniers en hun nazaten. Ook zonder deze rondleiding heeft het museum gevarieerd aanbod, van complete vliegtuigen tot maquettes, van film- en fotomateriaal tot een hele KLM afdeling. Vanuit de KLM vliegtuigstoelen kijken we zwart-wit filmpjes met nostalgisch materiaal. Wat een topmuseum, dat door zoveel vrijwillige medewerkers in stand wordt gehouden. Leuk om daarin aan de wandel te zijn!

De Cocksdorp
Als je een beetje avontuurlijk bent kun je op het naastgelegen vliegveld een rondvlucht of nog gekker een parachutesprong boeken. Wij zijn echter niet van de luchtfietserij en rijden door naar De Cocksdorp, het meest noordelijke dorp op Texel. Daar lopen we vanaf de kerk en de viskraam door de Kikkertstraat naar de Waddendijk. Wat is dit grappig, in het straatwerk worden hier en daar stukjes geschiedenis geëtaleerd met informatie. Via een anekdote leren we dat op 1 november 1864 de vuurtoren voor het eerst werd ontstoken. Verderop in deze straat zijn de Texelse boerderijchips te koop, de verkoopster lust niets anders meer, en daarna lopen we het vogelinformatiecentrum binnen. Met vogelbenodigdheden, een enorme collectie verrekijkers, maar ook een vitrine met opgezette vogels voor het geval het niet lukt ze in het wild te spotten.

Aan het eind van de straat voor de dijk is er sinds dit jaar nog een informatiecentrum over de natuur. Gemaalhuisje De Cocksdorp heeft allerlei posters, boekjes en folders plus een aardige meneer, die veel weet te vertellen. Het in 2018 vernieuwde Gemaal Eijerland staat verderop, het is een vrij transparant gebouw, zodat je erin kunt kijken; ernaast staat een bord met uitleg over onder meer de visvriendelijke pompen en de vispassage. Het is zo langzamerhand een leerzame dag geworden! Vanuit het dorp kun je lopend naar de vuurtoren en als wij die bekeken hebben, rijden wij in de middag naar het lieflijke dorpje Oosterend. De route gaat via een vogelkijkwand bij natuurgebied Dorpszicht.

Wijnhuis
‘Aan personen onder de 18 jaar worden geen alcoholhoudende dranken verkocht’ lezen wij op een bordje van een stijlvol pand in Oosterend. Het pand, uit 1785, herbergt een wijnhuis en ze verkopen er ook eigen gemaakte likeuren; niet onverdienstelijk als we een proefglaasje krijgen van de vriendelijke gastvrouw. Wandelen maakt dorstig, dus we schaffen een flesje aan voor thuis! Het rondje om de kerk is zo klaar, dus dwalen we verder door het dorp, waar we een voormalige kerk treffen die nu wordt gebruikt als expositieruimte. Gevarieerde kunst en dat is al verrassend, maar nog meer kijken we onze ogen uit als we in het pand een ouderwets kruidenierswinkeltje aantreffen. Wat een verzameling blikken en verpakkingsmaterialen, die we nog kennen van ver uit de vorige eeuw.

Een rondrit over het eiland om her en der aan de wandel te gaan is ons goed bevallen. De dorpen hebben allemaal zo hun eigen geschiedenis en karakter; overal is wel iets te zien en te doen. Texel, zo dicht bij huis en toch een heel andere (wandel) wereld, ook van deze dag hebben wij genoten.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button