Hollands Kroon

Gemeente geeft stooktips voor de houtkachel

Advertentie:

Hollands Kroon – De dagen worden kouder en korter. Het is dan gezellig om binnen de houtkachel aan te zetten, maar de rook is ongezond voor de omgeving. Stook daarom bewust, zo benadrukt de gemeente Hollands Kroon.

Bij het verbranden van hout komt fijnstof vrij. Dit komt samen met andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is ongezond, vooral voor kinderen en ouderen. Bovendien is houtstook niet goed voor het klimaat. Een groot deel van de warmte vliegt zo via de schoorsteen naar buiten. Houd daarom rekening met de eigen gezondheid en die van de buren en stook bewust.

Stookalert
Laat het vuur uit bij windstil en mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen rondom de woning waarin de houtkachel brandt. Bekijk op stookwijzer of er veilig kan worden gestookt.

Vijf slimme stooktips:
– Steek de houtkachel alleen aan bij speciale gelegenheden
– Ventileer de ruimte waar gestookt wordt
– Laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een vakman (veelal een eis van de verzekeraar bij een opstalverzekering)
– Stook alleen droog en schoon hout
– Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk

Kijk voor meer informatie en tips op de site van Milieu Centraal.

Pelletkachel als alternatief
Een pelletkachel brandt schoner dan een ouderwetse houtkachel of open haard. Ook verwarmt deze beter, maar ook bij een pelletkachel komt er fijnstof vrij. Gebruik deze dus met mate. Op de site van Milieu Centraal is meer informatie te vinden over de pelletkachel.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. tutteldetut……

    ze kunnen ook wat aan de gasprijs doen zodat de houtkachelbezitters minder snel naar dit alternatief grijpt….

    achterlijke klimaatwaanzin

Wellicht ook interessant

Back to top button