Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Meepraten over ’t Veld en Zijdewind goed bevallen: ‘Dit is de ultieme vorm van participatie’

Adverentie

Hollands Kroon – Het participatietraject dat de gemeente Hollands Kroon is gestart om het toekomstperspectief voor de dorpen ’t Veld en Zijdewind op te stellen is volgens team Kernbeheer goed in de smaak gevallen bij zowel de gemeente als de inwoners. De opzet van het project, waarbij de twee dorpen als een pilot functioneren, was dat inwoners volledig de ruimte kregen om ideeën te geven over zaken die zij graag in hun dorp zouden zien.

Voor de ambtenaren van team Kernbeheer is deze opzet, zo open mogelijk en met volledig vrijheid aan de inwoners, dan ook de toekomst voor participatie bij grote herinrichtingen. Dit lieten zij weten aan de leden van de gemeenteraad tijdens een presentatie donderdagavond. Veelal wordt er bij participatie toch eerst een project opgezet en mogen inwoners vervolgens hun mening geven over bepaalde alternatieven. Soms is er meer vrijheid, maar het gaat eigenlijk altijd over één specifiek onderwerp. In dit geval werd eigenlijk alleen gevraagd: ‘Wat zijn uw ideeën over de toekomst van ’t Veld en Zijdewind?’

Uiteenlopende suggesties
Daar kwam best heel veel uit. In totaal hebben 106 inwoners gereageerd met gezamenlijk 277 unieke ideeën. Er is ook een interactieve dag geweest op basisschool De Marinx in ’t Veld, waaruit wel meer dan 500 ideeën kwamen. Die waren niet allemaal bruikbaar, zo wilden sommige kinderen graag een McDonald’s in het dorp. Toch waren er ook echt goede suggesties. Veel kinderen dachten aan het maken van ontmoetingsplekken, waarmee de saamhorigheid zou verbeteren. Ook de natuur vonden ze belangrijk. Daarnaast kwam er een kansrijk idee voor het realiseren van een knutsellokaal naar voren.

Heel veel suggesties van inwoners gingen over het Kerkplein in ’t Veld. De rotonde bij Zijdewind werd ook vaak genoemd. Het grootste deel van de inzendingen ging over wegen en het verkeer. Daarna waren het groen en de recreatie populaire onderwerpen. Vooral het behoud van voldoende groen en de aanleg van nieuwe speelplekken voor de jeugd werd vaak genoemd. Opvallend is dat maar één procent van de inzendingen betrekking had op veiligheid of duurzaamheid. Vaak noemde inwoners toch praktische zaken, zoals het ontbreken van het trottoir of een lantaarnpaal.

Quickwins
Sommige van die zaken konden gelijk worden opgepakt door team Kernbeheer. Dat waren de zogenaamde ‘quickwins’, of snelle overwinningen. Zo heeft de burgemeester in juni al een rondje gemaakt door ’t Veld met een inwoner die in een rolstoel zit. Hierop zijn een aantal stoepjes aangepast om ze toegankelijker te maken. Ook is er aan de Pastoor Cleerbesemlaan een ontbrekend voetbad aangelegd, is er sierbeplanting bij de lantaarnpalen aan de Bernhardlaan aangebracht en is de schoolzone rond De Marinx aangepast. Allemaal zaken die uit de gemeentelijke enquête zijn gebleken.

Voor het vervolg op de pilot gaat de gemeente eerst naar Kreileroord. Daar zal eenzelfde soort project plaatsvinden: Met een open vraag zoveel mogelijk informatie vergaren. Voor ’t Veld en Zijdewind moet de uitvoeringsagenda voor de lange termijn ideeën die zijn binnengekomen nog worden opgesteld. Een concreet plan dat er nu al ligt is de revitalisering van de parken in beide dorpen. Die mogen namelijk als het aan de inwoners ligt wel een opknapbeurt krijgen. In totaal schat team Kernbeheer in dat daar een budget van ongeveer €300.000,- voor nodig is. Dat zal volgend jaar bij de gemeenteraad worden aangevraagd via een raadsvoorstel.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button