Cultuur/NatuurDen Helder

Nieuwste boek van historicus Vermooten over de Helderse binnenstad

Advertentie:

Den Helder – Het nieuwste werk van stadshistoricus Marinus Vermooten: ‘Binnenstad in Beweging’ over de geschiedenis van de Helderse binnenstad, is vanaf nu verkrijgbaar. Vrijdagmiddag werd het boek door Vermooten gepresenteerd in Cinema Zevenskoop. Burgemeester Jan de Boer nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Vermooten is al ruim veertig jaar bezig met de geschiedenis van Den Helder en heeft inmiddels meer dan vijftien publicaties achter zijn naam staan. Dit keer heeft hij zich verdiept in de binnenstad en hoe deze de afgelopen 150 jaar veranderd is. Aan het boek heeft hij de afgelopen 2,5 jaar gewerkt: “De binnenstad van Den Helder heeft een hele rijke geschiedenis. Heel veel ondernemers en vrijwilligers zetten zich in om het levendig te houden. In het boek zie je hoe de binnenstad in beweging is geweest en naar alle waarschijnlijkheid zal blijven.”

Leerlingen van de Jac. P. Thijsse school doen een dansje.

De enkele tientallen aanwezigen bij de boekpresentatie werden eerst verrast door een dansje van leerlingen van de Jac. P. Thijsse school. Sinterklaas zou ook komen, maar hij was verhinderd omdat hij wat belangrijke mensen naar Schiphol moest brengen. Burgemeester Jan de Boer nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Het tweede exemplaar was voor mevrouw Dunselman, van de welbekende bakkerij.

Historische uitstraling
Dunselman is het oudste nog bestaande bedrijf van Den Helder, zo vertelde Vermooten. Kleinzoon Barry Dunselman vertelde dat hij inmiddels de zesde generatie is die het bedrijf heeft overgenomen. Ook was er een exemplaar voor Robbert Waltmann van de Woningstichting. Vermooten sprak de wens uit dat het bedrijf zich blijft inzetten voor vernieuwing, zonder de historische uitstraling van het centrum te verliezen. Naast historicus is Vermooten ook raadslid. Hij hoopt dat de lokale politiek zijn idee steunt om een stedelijk museum op te richten, het liefst op Willemsoord.

Vermooten overhandigt het boek aan mevrouw Dunselman.

De Boer bedankte Vermooten namens de hele Helderse gemeenschap voor het boek. Als burgemeester is hij zich er ook van bewust dat centrumgebieden altijd in ontwikkeling zijn: “Familiebedrijven verdwijnen en door schaalvergroting zie je een verandering optreden. De laatste trends gaan echter weer terug naar het lokale.” Dat zou je als gemeenschap moeten omarmen, vindt De Boer. Hij hoopt dat Vermooten nog lang historische werken blijft maken.

Het boek is te koop in de Bruna in Den Helder. Er is een beperkte oplage.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button