Politiek

Gemeente Hollands Kroon gaat meer openbaar vergaderen

Advertentie:

Anna Paulowna – Het was in de gemeente Hollands Kroon de eerste twee jaar van deze coalitieperiode vanwege de vele besloten bijeenkomsten nauwelijks echt openbaar bestuur te noemen. De werkgroep bestuurlijke vernieuwing heeft nu voorgesteld om daar verbetering in aan te brengen, nog lang niet zoals het eigenlijk hoort, maar in elk geval wel beter. Op 9 december neemt zij daar een definitief besluit over, waarna de nieuwe werkwijze ter finale besluitvorming op 19 december voorligt in de gemeenteraad.

Vrijwel alles speelde zich in Hollands Kroon achter gesloten deuren af. In principe was er slecht één openbare raadsvergadering per maand, waarin meestal slechts één onderwerp ter bespreking stond, dat daarna veelal direct doorging naar besluitvorming. De overige onderwerpen bestonden dan al uit hamerpunten ter besluitvorming. Deze hamerpunten waren al eerder onderwerp van gesprek, maar dan achter gesloten deuren voor zowel pers als inwoners.

Dat zijn nu juist de momenten dat inwoners normaal gesproken kennis kunnen nemen van de standpunten van gemeenteraadsfracties en daar, nog voor de echte besluitvorming, invloed op zouden kunnen uitoefenen. Dat is de inwoners van Hollands Kroon de eerste twee jaar van deze coalitieperiode ontnomen en daar komt nu dus verandering in. Hoewel de aangekondigde verbetering niet geldt voor de BOT-overleggen (Benen op tafel overleg) met het college, zijn nu de beeldvormende vergaderingen wel openbaar, tenzij het presidium alsnog anders besluit.

Achterkameroverleg
Voor het ene onderwerp is het minder ernstig dan het andere, maar als er bijvoorbeeld een nieuwe nota wonen wordt vastgesteld dan is het onwenselijk dat dit stuk voor het eerst openbaar besproken wordt op dezelfde avond dat het direct wordt vastgesteld. In andere gemeenten worden dit soort stukken eerst openbaar in commissievergaderingen besproken waarbij duidelijk wordt welke standpunten politieke fracties innemen of welke wijzigingen zij wensen te maken. Daar kunnen inwoners na publicatie in de media op reageren om invloed op het beleid uit te oefenen, waarna het een aantal weken later ter besluitvorming in de gemeenteraad komt.

De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft vorig jaar over het ‘achterkameroverleg’ van gemeenten gezegd dat dit onwenselijk is. De hoofdregel blijft wat haar betreft openbaar. Informele bijeenkomst mogen wat Bruins Slot betreft geen vluchtweg worden om bepaalde informatie voor burgers en pers verborgen te houden. Daarom werkt het ministerie van BZK dus wel aan een circulaire over het commissiestelsel in de Gemeentewet.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button