Politiek

Raadscommissie verdeeld over asielopvang in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Het college van Den Helder wil het aantal opvangplekken voor asielzoekers in de gemeente met twee honderd verminderen. Dat staat in een nieuwe zienswijze op asielopvang, die maandagavond werd behandeld door de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling. Een deel van de fracties is tevreden over het voorstel van het college, anderen vinden de vermindering niet groot genoeg, terwijl weer andere fracties juist helemaal niet willen dat het aantal opvangplekken omlaag gaat.

De raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling heeft het Helderse college eerder dit jaar gevraagd de huidige visie op asielopvang te evalueren en een nieuwe zienswijze voor 2025-2028 op te stellen. Dit verzoek is mede ontstaan door de komst van Spreidingswet. Het college legde haar nieuwe visie wat betreft asielopvang maandagavond voor aan de raadscommissie, die daar wensen en bedenkingen over mee mocht geven.

Nieuwe visie
Bij de huidige zienswijze is het uitgangspunt dat de opvangcapaciteit niet verder wordt uitgebreid en geen verschillende doelgroepen op één locatie worden opgevangen of gehuisvest. Voor de komende periode heeft het college echter een andere visie. “De nieuwe zienswijze ziet erop toe dat we een afname van het aantal asielopvangplekken gaan realiseren. Verder zijn er naast asielzoekers ook andere doelgroepen met opvang- en huisvestingvraagstukken. In de nieuwe zienswijze onderzoeken we hoe de verschillende doelgroepen eventueel gecombineerd al dan niet in tijdelijke vorm opgevangen of gehuisvest kunnen worden. Landelijk zijn hier positieve ervaringen mee”, aldus het college.

Eerder dit jaar maakte het college al bekend dat het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg, dat vier honderd opvangplekken telt, aan het einde van 2024 dicht gaat. Vanuit deze locatie worden twee honderd kansrijke asielzoekers en statushouders overgeplaatst naar azc de Doggershoek. Voor de andere twee honderd bewoners van de azc aan de Nieuweweg zoekt het COA een nieuwe locatie, terwijl overlegd wordt over de doorontwikkeling van deze locatie. “De voorgenomen plannen van het COA en de gemeente zijn de realisatie van 200 opvangplekken voor asielzoekers en 200 plekken die omgezet kunnen worden in flexwoningen en die wij als gemeente kunnen inzetten voor het huisvesten voor spoedzoekers, statushouders of andere doelgroepen”, stelt het college in haar nieuwe visie.

Als deze voorgenomen plannen worden uitgevoerd, neemt de opvangcapaciteit uiteindelijk met twee honderd plekken af. Voor de PVV, Behoorlijk Bestuur en Fractie Pastoor zit het college met het verminderen van het aantal opvangplekken op de goede weg, maar is dit voorstel niet genoeg. D66, GroenLinks en de ChristenUnie vinden het voorstel van het college echter nu al zorgwekkend. “In Ter Apel stroomt het nog steeds vol. Waarom dan het aantal opvangplekken verminderen?”, vroeg commissielid Jildau Meijer (D66) zich hardop af. Deze twee kampen gingen – tevergeefs – fel met elkaar de discussie aan en bleken fundamenteel verschillend over de kwestie te denken. Fracties als het CDA, de VVD en Stadspartij waren over het algemeen tevreden over de nieuwe visie van het college.

AMV en statushouders
Naast de vermindering van twee honderd reguliere opvangplekken is het college voornemens om ook het aantal AMV-opvangplekken te verminderen. Wethouder Peter de Vrij vertelde maandagavond dat de reden daarvoor is dat amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) vaak bij overlast betrokken zijn. De fractie van GroenLinks betreurt deze motivatie van het college en gaf als bedenking mee dat amv’ers bijvoorbeeld door jongerenwerk beter ondersteund zouden kunnen worden. Beter voor Den Helder vindt het juist een goede zaak om het aantal AMV-opvangplekken te verminderen. Fractievoorzitter Carlo Assorgia kondigde een amendement aan om dit soort opvangplekken met zestig procent te verminderen.

Commissielid Frank Feeburg (PVV) wees op de kabinetsplannen om de voorrangsregeling voor statushouders op de woningmarkt te schrappen en wilde van wethouder De Vrij weten of Den Helder daar niet alvast mee kan beginnen. Het antwoord van de wethouder daarop was echter negatief. “De huidige wetten zijn geldend en dat voeren we uit. Ik snap wat u bedoelt met het erop anticiperen, maar deze visie is een levend document. Als het kabinet de voorrangsregeling schrapt, kunnen we het altijd weer aanpassen”, aldus De Vrij. De gemeenteraad stelt de nieuwe visie op asielopvang en eventuele wensen en bedenkingen op 16 december vast.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button