Den HelderVideo

Deelvisie Schooten Plaza schept veel verontwaardiging (video)

Den Helder – De definitieve versie van de deelvisie van de Schooten is recent gepubliceerd. Onderdeel van deze deelvisie is een conceptversie voor een flinke herziening van winkelcentrum Schooten Plaza. De overdekte passage zou verdwijnen, en op de winkels zijn woningen gepland. De veranderingen zorgden zowel online als bij omwonenden voor veel verontwaardiging.

De recent gepubliceerde deelvisie toont het langetermijnplan van de gemeente Den Helder met betrekking tot de Schooten. Deze deelvisie is onderdeel van een gemeentebrede omgevingsvisie. Gemeenten worden verplicht een omgevingsvisie te ontwerpen, en deze plannen beschrijven het toekomstbeeld voor de gemeente voor de komende 20 tot 30 jaar. De deelvisie met betrekking tot de Schooten toont onder andere een grootschalige verbouwing van winkelcentrum Schooten Plaza, en de nieuwe plannen schoten bij omwonenden en lezers via sociale media in het verkeerde keelgat.

Winkelcentrum Schooten Plaza wordt nu gekenmerkt door een grote parkeerplaats aan de noordzijde, en een overdekte winkelpassage. Op de tekening van de nieuwe plannen, die een aangezicht vanaf de Baljuwstraat tonen, is te zien dat de overdekte passage verdwijnt. De winkels komen aan een open wandelstraat te liggen, verdeelt door een kanaaltje dat in verbinding staat met de vijver aan het Heiligharn. Het water wordt geflankeerd door groen, en op de winkels worden nieuwe woningen gerealiseerd. In de deelvisie noemt de gemeente vooral het realiseren van een ‘naar buiten gerichte uitstraling’ van het winkelcentrum belangrijk. De dichte gevels van het huidige centrum zijn weinig uitnodigend, en een open straat moet de levendigheid ten goede komen. Daarnaast moet hoogbouw op de winkelpanden bijdragen aan de vraag om woningen dicht bij voorzieningen.

Toekomstgericht
“Ik denk dat het op termijn zeker belangrijk is om het winkelcentrum up to date te houden”, vertelt Jacco Kat, voorzitter van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum. “Over het algemeen zijn wij heel positief over het plan.” De plannen voor het nieuwe aangezicht van het winkelcentrum zijn niet zozeer noodzakelijk vanuit bouwkundig perspectief, maar zijn vooral bedacht vanuit esthetische redenen. Echter spelen er ook andere belangen mee. Zo kan het volgens Kat geen kwaad om het winkelcentrum te verduurzamen, en is er op termijn onderhoud nodig op meerdere plekken. Het glazen dak van de passage is inmiddels tien jaar oud en zal op den duur vervangen moeten worden. Ook zijn de buitengevels aan een goede opknapbeurt toe. Volgens Kat is een complete renovatie dan ook geen overbodige luxe: “Op den duur is vernieuwen misschien wel goedkoper dan alleen een beetje oplappen”.

Reacties op het plan zijn tot dusver niet onverdeeld positief. Een oudere heer op een van de bankjes in het winkelcentrum vat de kern van de kritiek samen: “Ik vind het op zich best een mooi plan, alleen dat het dak verdwijnt vind ik niet zo best”. Veel mensen noemen de woningbouw als een prima plan, maar zijn bang om niet langer wind- en regenvrij hun boodschappen te kunnen doen. “Vroeger was het ook niet overdekt, en dat was niks”, weet een andere heer. “Je hebt hier altijd wind vanuit het westen, en het was toen net een windtunnel”. Daarnaast is het winkelcentrum een belangrijke ontmoetingsplek; er worden bijvoorbeeld regelmatig koffiemiddagen georganiseerd. Tegenstanders van het huidige ontwerp zijn bang dat zonder overkapping deze sociale activiteiten niet meer door kunnen gaan.

Nog niet definitief

Kat snapt de kritiek. “Het is deels terecht. Het is zeker een punt waar we in het ontwerp rekening moeten houden.” Kat benadrukt dat het weglaten van de overkapping vooralsnog een schets is van de architect, en dat het nog geen definitief ontwerp betreft. “Het plan is niet in beton gegoten, het is echt een schets en een studie.” Kat benoemt daarnaast dat er verder om de tafel gegaan wordt met meerdere partijen om de verwezenlijking van het project verder te bespreken. Hij sluit daarbij niet uit dat ook omwonenden en gebruikers van het winkelcentrum worden betrokken in de definitieve besluitvorming.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Begrijp, dat de hoge kosten door “verbouwing” door koopwoningen te plaatsen lager gaat worden. De nu vrije P plaatsen zullen dan ook verdwijnen en als optie onder de grond plaatsen van P plekken is erg duur.
    Een overkapping mag niet verdwijnen… dit is juist één van de aantrekkelijkste delen van dit …. Schooten Plaza !!
    Aantrekkelijker en duurzamer maken van dit winkelcentrum is uiteindelijk nodig, maar het spreekwoord luidt: “Bezint eer ge begint”.

  2. Toen die overkapping er nog niet was, toen was dat winkelcentrum een winderige plek waar het meestal geen genoegen was daar rond te lopen. Al helemaal niet als het ook nog regende.

  3. Zoals op het bijgevoegde You Tube plaatje duidelijk te zien is, is dat er tussen Hetty Heksenketel en de Aldi volop ruimte is voor bomen, een waterpartij en terrassen. Wie verzint het?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: