Defensie

Marine haalt explosieven van zeebodem

Den Helder – Zr. Ms. Willemstad ruimt de komende weken explosieven in de Noordzee. Het gebied strekt zich uit van België tot en met het zuiden van Noorwegen. Het marineschip opereert in een deel van de meest bevaren scheepsroutes ter wereld. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog vele duizenden gevaarlijke projectielen. De mijnenjager vertrok zondag en blijft bijna vier maanden weg.

De Willemstad sluit zich aan bij het permanente NAVO-vlootverband. Dit is de zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1), bestaande uit mijnenjagers. Gezamenlijk ontdoen ze de wateren van onder meer zeemijnen en vliegtuigbommen. Zr.Ms. Willemstad is de eerste mijnenjager, die is uitgerust met de nieuwste Remus-systemen. Dat zijn onderwaterdrones met sonar, camera en precisienavigatieapparatuur. De Remus brengt onder water stukken bodem en objecten in kaart. Denk aan mijnen, maar ook aan andere explosieven en voorwerpen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Met de nieuwe Remus neemt de marine een voorschot op de nabije toekomst. Vanaf 2025 vaart de zeemacht met nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Zij vervangen de huidige mijnenjagers. De nieuwe schepen krijgen diverse onbemande systemen, waaronder de Remus. Door deze te gebruiken hoeft een mijnenjager straks niet meer zelf het mijnengevaarlijke gebied in.

Open Spirit en Joint Warrior
Verder neemt het vlootverband deel aan de jaarlijkse Historical Ordnance Disposal operatie in de Baltische Zee. Tijdens deze Open Spirit 2020 ruimen de marines explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnenjagers maken de zee daarmee veiliger voor de scheepvaart.

Ook neemt SNMCMG1 deel aan Joint Warrior. Daarbij wordt het juist reageren in geval van verschillende dreigingen getraind in internationaal verband.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button