Den Helder

Eten verbindt: buurtbewoners ontmoeten elkaar in ‘t Wijkhuis

Den Helder – In deze bijzondere tijd hebben de vrijwilligers van ‘t wijkhuis Nieuw Den helder het initiatief genomen de bewoners van deze wijk een lichtpuntje te bezorgen door voor deze bewoners te koken.

Bij het binnenlopen van ’t Wijkhuis komen de heerlijke geuren tegemoet. Niet raar, want buurtbewoners Matiza en Chelmon bereiden samen een smakelijk Antilliaans gerecht voor, namelijk Porkchop Ku batata mitar mitar. Maar liefst 15 kilo aardappelen, 15 kilo rijst, 53 karbonaden en een geheime Chinese saus vormen tezamen deze lekkernij. Voor wie durft is er nog een zakje Surinaamse sambal, Pika genaamd.

Matiza: “het is ontzettend leuk om voor de buurt te koken. Je ontmoet heel veel buurtbewoners en je kunt zo wat voor elkaar betekenen.” Maar voor wie maken ze het klaar? Lianda Roelofs, initiatiefneemster van het project “Eten voor en door de wijk” legt uit: “Elke week kookt een aantal bewoners uit de wijk een gerecht uit hun cultuur voor de buurtbewoners die eenzaam zijn of een kleine beurs hebben. Helaas kan vanwege de corona de maaltijd niet in ’t Wijkhuis genuttigd worden. Dus halen de mensen het op.” En dat is te zien, langzaam druppelen de thuisgasten binnen. Allen met een mondkapje op het gelaat en rekening houdend met 1,5 meter afstand.

Lianda overhandigt maaltijd aan Sandra.
Culturen
“Voor 2,5 euro kan je hier een goede maaltijd ophalen. Elke week hebben we een gerecht uit een andere cultuur. Voor ons is het een mooi moment om in contact te blijven met de buurt en te vragen hoe het gaat. Leuk om te zien is hoe bewoners ook onderling gaan afspreken”, aldus Lianda. En met succes blijkt al snel als twee heren ’t Wijkhuis binnenlopen. Eenmaal in gesprek geeft de gepensioneerde kok aan dat hij sinds kort zijn buurman meeneemt naar ’t Wijkhuis. Bestelnummer 551 en 552 worden omgeroepen, de heren lopen naar de bar voor hun maaltijd om vervolgens te verdwijnen in de avondschemering om thuis samen te gaan eten. Later schuift Sandra, moeder van twee vrolijke dochters, aan tafel. “Voor mij is het heerlijk om voor niet te veel geld een lekkere maaltijd te halen. Je hoeft zelf niet te koken en je spreekt elkaar even. Gewoon even gezellig. Erg fijn in deze tijd waar je maar weinig mensen ontmoet.”

Marc Petter, de bestuurder van ’t Wijkhuis, is trots: “We zijn in november 2020 gestart en het project zal doorlopen tot en met eind februari 2021. Het is mooi om te zien dat we door eten kunnen verbinden. Zelfs in deze nare tijd.” Het initiatief wordt ondersteund vanuit het convenant Wijkaanpak-plus. Door dit convenant worden maatschappelijke initiatieven van en met inwoners van Den Helder mogelijk gemaakt. De komende weken staan gerechten uit de Colombiaanse en Sri Lankaanse keuken op het menu.

Benieuwd? Aanmelden via facebook Wijkhuis Nieuw Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button