Hollands Kroon

Hollands Kroon bedankt molenaars voor hun inzet

Hollands Kroon – De molens in Oude Niedorp en Wieringerwaard zijn in eigendom van de gemeente. Dankzij een groep vrijwillige molenaars worden deze molens draaiende gehouden. Wethouder Theo Meskers heeft beide molens bezocht om de molenaars te bedanken voor hun inzet. Daarnaast werden de molenaarscontracten vernieuwd. Molens horen bij het Hollandse landschap. Wie de schoonheid van de molen ziet en het leuk lijkt om ook molenaar te worden. Bezoek dan eens een van de molens voor meer informatie. Het

De gemeente is dankbaar voor de enorme inzet van deze molenaars. Hierdoor kunnen de molens die eigendom zijn van de gemeente blijven bestaan. Tijdens het bezoek zijn afspraken gemaakt over de veiligheid, het onderhoud en het contact in de toekomst.

Molenaar worden.
Het drietal molenaars in Wieringerwaard is nog opzoek naar een nieuwe molenaar. Leuk om molenaar te worden? Loop dan een keer op woensdag binnen voor meer informatie of neem een kijkje op de website. Om molenaar te worden moet iemand eerst een opleiding tot molenaar volgen. Deze opleiding duurt twee jaar waarin theorie wordt afgewisseld met heel veel praktijkervaring.

Op 17 maart 1961 kreeg de voormalige gemeente Oude-Niedorp de korenmolen ‘de Hoop’ in eigendom. De molen is waarschijnlijk in 1641 gebouwd, dat staat namelijk op de rand van de molen. Door de handige plek aan de ringsloot in een redelijk open landschap en vangt de molen veel wind. Aan de rand van de dijk in Wieringerwaard staat molen ‘de Hoop’, een van de drie strijkmolens uit 1741 die ervoor zorgde dat mensen droge voeten hielden. Met de komst van het stoomgemaal in 1870 werd de molen vanaf 1871 een korenmolen.

Tegenwoordig wordt er nog steeds elke woensdag meel gemalen. Regelmatig komen dorpsbewoners langs om een pak meel te kopen bij de molenaar. Het team van vrijwillige molenaars bestaat in Wieringerwaard uit Cees Mens, Fred Bakker en Maurice Derks. Het molenaarswereldje is klein. Cees Mens heeft als instructeur ook alle drie de molenaars in Oude Niedorp praktijkles gegeven.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button