Overige

MEE & de Wering helpt bij echtscheiding

Den Helder – In Nederland eindigt ongeveer een derde van alle huwelijken in een echtscheiding. Vaak kunnen ouders en verzorgers tot goede afspraken komen over de omgang met de kinderen. Maar twintig procent van de scheidingen verloopt moeizaam. Als mensen gekwetst zijn, kan er snel wrok ontstaan. En dan is het moeilijk om afspraken te maken over de omgang met de gezamenlijke kinderen. Als ouders geen afspraken kunnen maken zonder ruzie, kunnen ze terecht bij MEE & de Wering voor de Begeleide Omgangsregeling.

Het is voor de ontwikkeling van een kind heel belangrijk om na een scheiding beide ouders te blijven zien. Ruzie tussen ex-partners ontstaat meestal bij het brengen en halen van het kind. Bij een Begeleide Omgangsregeling (BOR) zit de vrijwilliger daartussen. De vrijwilliger is aanwezig bij het halen en brengen en tijdens het bezoek. Het BOR-traject bestaat uit twaalf bezoeken van maximaal drie uur. De begeleiding van de vrijwilliger wordt in stapjes afgebouwd. Gezamenlijk werken ex-partners, vrijwilliger en kind(eren) er naartoe dat de ouders het kind zonder de vrijwilliger kunnen zien. Zodat de ouders na verloop van tijd weer zelfstandig de omgang met het kind kunnen vormgeven.

Spannende tijd
Walter Kocken is sinds 2017 BOR-vrijwilliger bij MEE & de Wering. De begeleiding bij het bezoek van het kind aan de ouder geeft hem veel voldoening. “Voor kinderen is een echtscheiding vaak een enorm spannende en ingrijpende tijd. Waarom gaan papa en mama uit elkaar? Wat gaat er gebeuren? Zie ik mijn andere ouder nog wel? Als de ouders er dan samen niet goed uitkomen, zijn de kinderen daar echt gigantisch de dupe van.” Inmiddels heeft hij al zo’n twaalf gezinnen begeleid.

Met heel veel voldoening: “Ik wil me echt inzetten voor die kinderen. Het is zo schrijnend om de gevolgen bij die kleintjes soms te zien. Ook op de langere termijn is het belangrijk dat beide ouders of verzorgers het kind blijven zien. En goed met elkaar omgaan. Het is prachtig als je ziet dat een kind zijn vader of moeder na lange tijd weer kan knuffelen. Die lach die dan op de gezichten verschijnt, het samen plezier beleven… Als kind en ouder weer wat fijns hebben gedeeld, is dat zó belangrijk voor hun relatie. Ze kunnen weer verder met elkaar. Dat heeft echt betekenis.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button