Hollands KroonJeugdPolitiek

Terugblik Jongerenweek: ‘Gebruik telefoon om jeugd bij gemeente te betrekken’

Advertentie:

Hollands Kroon – De Jongerenweek die de gemeente Hollands Kroon organiseerde in oktober 2021 was een succes en zal naar alle waarschijnlijkheid een jaarlijks terugkomende activiteit worden. De initiatiefnemers blikken terug op een geslaagde en interessante week, waarin onder andere duidelijk werd dat jongeren tussen de 10 en 18 jaar graag willen meedenken over dingen binnen de gemeente, maar vaak niet precies weten hoe zij dat moeten doen.

De Jongerenweek is een initiatief dat ontstaan is vanuit de politiek. De jonge raadsleden Lars Ruiter en Daan Pruimboom dienden in 2019 een motie in waarmee het college werd opgedragen om te kijken naar manieren om de participatie van jongeren te vergroten. Daaruit ontstond een werkgroep die uiteindelijk de Jongerenweek heeft opgericht. In 2020 kon het initiatief nog niet doorgaan vanwege corona, maar vorig jaar lukte het wel. Gedurende de week kregen basisschool- en middelbare schoolleerlingen op school en op het gemeentehuis les over hoe de gemeente werkt. Daarnaast kregen ze de kans om input te geven over wat er volgens hen beter kan in de gemeente. Naast RSG Wiringherlant deden 10 basisscholen uit de hele gemeente mee.

Uiteenlopende ideeën
De ideeën van de leerlingen blijken enorm uiteen te lopen. Van de komst van een motorcrossbaan, tot meer zout strooien op gladde wegen, meer geld voor leraren of meer boetes voor het dumpen van zwerfafval: Het houdt de jeugd allemaal bezig. Toch zijn er ook gemene delers. Op nummer één staat de komst van een McDonald’s naar de gemeente, en dan het liefst op fietsafstand van de school. Volgens de initiatiefnemers van de Jongerenweek gaat het voor de jeugd niet alleen om het eten dat ze daar kunnen halen: De leerlingen gaven aan dat het voor hen ook een plek is om samen te komen. Jongeren hebben behoefte aan sociale contacten. Andere ideeën die veel werden genoemd waren een kartbaan, een waterpark, een skatebaan en een bioscoop. Veel gaat dus over voorzieningen, maar er was ook aandacht voor veiligheid en milieu, en leerlingen bleken bewust bezig te zijn met de zorgen over de woningmarkt.

Nu aan ideeën geen gebrek blijkt te zijn resteert de vraag hoe deze kunnen worden meegenomen bij het gemeentelijk beleid. Weten jongeren zelf wel wat de gemeente doet, en hoe zij hier invloed op kunnen uitoefenen? Het antwoord is, kortgezegd, nee. Jongeren tussen de 10 en 18 weten niet goed wat de gemeente allemaal doet: “Het onderhouden van de buitenruimte is wel in beeld zoals snoeien, het ophalen van afval en het onderhouden van speeltuinen. Ook kon een groot gedeelte aangeven dat de gemeente gaat over belastingen. Welke belasting is dan weer niet duidelijk. Opvallend is dat bijna geen enkele jongere jeugdhulp of jongerenwerk benoemde. De jongerencentrums zijn bijna niet in beeld”, zo valt te lezen in het verslag over de Jongerenweek. Van alle ondervraagde leerlingen wist één iemand wat het participatieplatform ‘Denkmee.HollandsKroon’ is, de website waarop inwoners van de gemeente kunnen meepraten over nieuwen ontwikkelingen in Hollands Kroon.

Gebruik mobiele telefoon
Na een korte introductie op deze methode van digitaal participeren waren de leerlingen eigenlijk best enthousiast. Wel hadden ze wat moeite met de website, de jeugd gebruikt liever een app die goed werkt op hun mobiele telefoon. Daarnaast moet er volgens de jongeren meer gedaan worden aan promotie: Instagram, TikTok en Youtube kunnen gebruikt worden om nieuwe iniatieven bij de jeugd te krijgen. Ook willen leerlingen graag een terugkoppeling op hun participatie, anders hebben zij niet het gevoel dat hun inbreng serieus wordt genomen. Het gebruik van e-mail wordt vooral afgeraden, dat gebruikt de jeugd niet. De inzet van winacties zou dan weer wel een goed idee zijn. De grootste groep jongeren wil meepraten op een manier die makkelijk is en niet te veel tijd kost. De mobiele telefoon is een uitstekend middel om deze wederzijdse uitwisseling van informatie te faciliteren. Zo wordt de stem van de jeugd toch gehoord.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button