Den HelderHollands Kroon

Opleiding warmtecoach gaat van start

Den Helder / Hollands Kroon – De gemeenten Den Helder en Hollands Kroon bieden een gratis opleiding aan tot warmtecoach. Snel inschrijven is geboden, want het aantal plaatsen is beperkt. Een warmtecoach is een vrijwilliger die helpt om woningen energiezuiniger te maken.

De warmtecoach scant een huis met speciale apparatuur, zoals een warmtecamera. Ook geeft een coach tips om energie te besparen. Dat kunnen eenvoudige veranderingen zijn, zoals de gordijnen wat eerder dicht doen, korter douchen of ledlampen gebruiken. Maar denk ook aan het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie of een brievenbusborstel. Daarnaast geeft de coach advies over zonnepanelen, de cv-installatie of een warmtepomp.

Tijdens de trainingen worden de volgende onderwerpen behandeld:

Training 1: Introductie en gesprekstechnieken
Training 2: Isoleren en ventileren
Training 3: Efficiënt met elektriciteit omgaan
Training 4: Duurzaam verwarmen en koelen
Training 5: Infrarood

Er is een ochtendcursus die op donderdag 16 februari start en een avondcursus die donderdag 9 maart start. Er kan gekozen worden tussen de ochtenden of de avonden. Elke cursus telt vijf bijeenkomsten.

De locaties zijn afwisselend in Julianadorp, Den Helder en Anna Paulowna. Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van deze opleiding. Aan het einde van de training ontvangen de deelnemers een certificaat en kunnen aan de slag als warmtecoach. De certificaathouders geven zelf aan hoeveel tijd zij per week beschikbaar zijn om inwoners te helpen met het verduurzamen van de woning.

Aanmelden
Aanmelden kan via Annemarieke Loth, projectmanager warmtetransitie a.loth@denhelder.nl. Het aantal plaatsen per training is maximaal vijftien.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

2 reacties

 1. Wat gaat dit geintje ons als burgers wel weer niet kosten…

  Als je naar de plaatselijke bouwmarkt gaat, kun je dezelfde informatie krijgen over isolatie. Kost je niets, en het blijven vakmensen die worden betaald om je te informeren over de mogelijkheden.

  Overal moeten tegenwoordig vrijwilligers voor worden ingezet.. En deze coaches worden ook weer puur voor de Bühne opgeleid. Net als de “energie coaches” die van de gemeente een dure elektrische fiets hebben gekregen.. Deze “coaches” krijgen van de gemeente een dure warmtebeeldcamera?

  Laat de gemeente de bron van het kwaad aanpakken! En niets steeds komen met een brievenbusborsteltje wat geen zoden aan de dijk geeft. Dit heeft in beste gevallen maar enkele euro’s per jaar voordeel. En een gordijn eerder op de avond sluiten kunnen we zelf ook wel bedenken. Wat overigens niet nodig zou zijn bij goed geïsoleerd glas.

  Een besparing op energie is alleen mogelijk als een huis goed geïsoleerd wordt. Dat betekend goede gevelisolatie, Dakisolatie en minimaal alle ramen voorzien van minimaal HR++ glas. En als het even kan ook goede vloerisolatie om de isolatie van een woning compleet te maken.

  Alleen dan kan er substantieel worden bespaard op energie. Hier kom je niet met een extra tochtstripje of brievenbusborstel. Deze laatste maken alleen een goede isolatie af.

  Gemeente Den Helder durft onze grootste woningcorporatie niet aan te pakken als het gaat om isoleren van woningen. Want bij de sociale huurwoningen is het meeste winst te behalen als het gaat om energiebesparing. Dit zijn ook de mensen die niet (kunnen) investeren in isolatie! In vergelijking met de huiseigenaren die dat over het algemeen reeds al hebben gedaan of dit financieel kunnen doen als woningverbetering via allerlei subsidies.

  Waar is de gemeenteraad? We hebben al kunnen lezen dat ze te beroerd zijn om hun vergaderingen bij te wonen (zie ander artikel op deze site). Maar de tijd die ze afwezig zijn, gebruiken ze ook niet om voor de inwoners te zorgen voor betere isolatie.

  Want laten we eerlijk zijn. Gemeenteraad Den Helder staat voor enkele honderden miljoenen garant voor Woningstichting en Helder Vastgoed. Maar opkomen voor de huurders van de sociale huurwoningen ho maar…

  Welke politieke partij stelt eens een vraag hoeveel commercieel vastgoed Woningstichting en Helder Vastgoed samen hebben in de Binnenstad. En hoeveel geld ze daar voor uitgeven, met een bankgarantie van de gemeente. En hoeveel ze echt daadwerkelijk steken in de slecht/niet geïsoleerde sociale huurwoningen van onze inwoners…

 2. Uw reactie kan ik helemaal onderschrijven Jurist X. Nadat eerder wethouder De Vrij een project had ondertekend voor een Welzijnscoach komt nu de Warmtecoach. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer coaches al gerealiseerd. Bijvoorbeeld de truiencoach, een betaalde functie als wethouder, die inwoners op een grensoverschrijdend tijdstip belt om ze aan te zeggen, dat zij een trui moeten dragen. Er zijn inmiddels zoveel coaches al dan niet in een bedrijf verzameld, dat gemeentebestuurders, huisartsen, isolatiebedrijven, energieleveranciers en inwoners worden geacht helemaal niets meer zelf te kunnen of te willen doen op welk gebied dan ook.

Back to top button
%d bloggers liken dit: