Hollands Kroon

Stoepen en wegen Kreileroord per abuis in eigendom bij particulieren

Advertentie:

Kreileroord – Uit een onderzoek naar de kadastrale erfgrenzen in Kreileroord blijkt dat veel woningeigenaren in het dorp onbedoeld eigenaar zijn van een deel van de openbare weg. Het gaat dan over een stuk van de stoep, een parkeerplek of zelfs de weg voor het huis. Dit komt voor in onder andere de Vlasstraat, de Bollenstraat en de Gijs van Gaalenstraat. De gemeente Hollands Kroon wil met eigenaren in gesprek om te komen tot een oplossing.

De gemeente organiseert op maandag 13 februari van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond over de dorpsvisie Kreileroord in MFA De Doorbraak. Daar wil zij ook het gesprek aangaan over de erfgrenzen. De situatie is volgens de gemeente namelijk niet wenselijk: “Vooral omdat er kabels en leidingen in de grond liggen, maar ook omdat een stoep openbare ruimte is.” Dat de grond in eigendom is van particulieren maakt voor de wet niet dat er nu geen sprake is van openbare ruimte. Op grond van artikel 14 van de Wegenwet moet de rechthebbende op een weg alle verkeer op deze weg dulden, ook als het gaat om een particulier.

Dat een deel van de stoep of de weg in particulier eigendom is maakt dus nog niet dat deze niet meer openbaar is. Het afsluiten van de openbaar weg mag daarom ook niet zomaar. Toch wil de gemeente iets doen om de situatie aan te passen: “De insteek is in eerste instantie om de situatie aan te kaarten. Wellicht is het bij sommige bewoners niet bekend dat zij een deel van de stoep in eigendom hebben. We willen tijdens dit gesprek toewerken naar een oplossing. Hoe deze eruit gaat zien is nog niet bekend. Daar is deze vraag te vroeg voor.” Of er sprake is van een situatie waarin de gemeente de grond terug wil kopen kan het college dan ook nog niet zeggen.

Hoe de situatie is ontstaan is niet duidelijk. Het probleem met de erfgrenzen is naar boven gekomen omdat de gemeente groot onderhoud wil gaan plegen. Zo wordt de waterleiding en het riool aangepakt en wil de gemeente het parkeerprobleem aanpakken door de openbare ruimte opnieuw in te richten. Ook wil de gemeente in gesprek over de toekomst van de bedrijvenlocaties aan de oostkant van het dorp. Om onderhoud aan dit soort voorzieningen spoedig te laten verlopen is het beter als deze in gemeentegrond zijn gesitueerd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button