Den HelderJeugd

’t Tuselant krijgt als eerste school van Noord-Holland het certificaat BuitenWijzer uitgereikt

Advertentie:

Den Helder – Leerlingen van ’t Tuselant volgen iedere dag buitenles. Daarom kreeg de basisschool vrijdag het certificaat BuitenWijzer overhandigd van Buitenonderwijs Nederland. Daarmee is ’t Tuselant de eerste gecertificeerde buitenschool van Noord-Holland.

Om de certificering te vieren werd het ’t Tuselant vrijdagmiddag omgetoverd tot een feestelijk oord. Het schoolplein was versierd met vlaggetjes en alle kinderen waren verkleed naar school gekomen. Ook was er een band aanwezig: Morefire Brassband bouwde een heus feestje met de leerlingen en hun ouders. Nadat de aanwezigen de voetjes van de vloer hadden gedanst, was het tijd voor de overhandiging van de orkonde. Directrice Edith Gerssen kreeg onder luid applaus het certificaat BuitenWijzer uitgereikt. Het tegeltje kreeg meteen een mooi plekje naast de hoofdingang van ’t Tuselant.

Directrice Gerssen is erg opgetogen met het certificaat. “Het buitenonderwijs is iets wat mooi bij onze school past”, vertelt ze. “We hebben een groot speelplein en gaan veel met kinderen de duinen in. De buitenlessen zijn inmiddels echt onderdeel van ons onderwijs geworden.” De interactie die deze leervorm biedt, gaat volgens de directrice hand in hand met de visie van de school. “Iedereen leert op zijn eigen manier. Het ene kind leert uit een boek, de ander door er actief mee bezig te zijn en sommigen leren spelenderwijs. Ik wil eigenlijk aan al die behoeftes voldoen. Daar is het buitenonderwijs een manier voor.”

Volop in beweging
Zodoende gaan de leerlingen van ’t Tuselant iedere dag minimaal één keer naar buiten om daar een les te volgen. Tijdens de lessen zijn de kinderen volop in beweging. Daar zijn ze met bijvoorbeeld stoepkrijt, wisbordjes en springgetallen in de weer. Gerssen ziet de positieve effecten van het onderwijs in de buitenlucht terug bij haar leerlingen. “Kinderen vinden de buitenlessen fijn en zijn daardoor extra gemotiveerd en geconcentreerd. Daardoor gaan ze beter hun best doen en leren ze beter. Het is als een cirkeltje.” Al deze factoren hebben volgens Gerssen op zijn beurt weer een positieve invloed op de sfeer in de klas.

Het certificaat BuitenWijzer is een initiatief van Buitenonderwijs Nederland. Eigenaresse Renate Bruins Slot reikte de oorkonde uit. “We merkten dat er een stimulans moest zijn om leerkrachten weer elke dag naar buiten te laten gaan”, licht ze toe. “We zien dat bewegend leren echt veel voordelen met zich meebrengt. Zodoende is het certificaat BuitenWijzer tot stand gekomen.” Scholen komen hiervoor in aanmerking als zij elke groep minimaal één keer per dag buiten les geven.

Tweejarige training
Om de buitenlessen soepel te laten verlopen, hebben de leerkrachten van ’t Tuselant allemaal een tweejarige training bij Buitenonderwijs Nederland gevolgd. “We geven de leerkrachten een deel theorie, waarbij ze leren waarom het buitenonderwijs zo belangrijk is en wat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de kinderen”, vertelt Bruins Slot. “Ook geven we heel veel voorbeeldlessen. Dat doen we door heel het land.”

De buitenlessen vinden het hele jaar door plaats, al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. “Als het hoost, dan ga je niet naar buiten”, licht Gerssen toe. “Als het een beetje motregent gaan we gewoon naar buiten, de kinderen smelten niet. Ze vinden het vaak geen probleem.” Dat beamen Emelia en Djesaiah uit groep 8. “Alleen in de winter is het soms koud”, licht Emelia toe. Djesaiah vult aan: “In de zomer is het extra leuk. Dan hebben we ook wel eens les op het strand en in de duinen.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button