Den Helder

Veel bomen aangemeld na oproep ‘Bevrijd de Bomen’

Advertentie:

Den Helder – Gemeente Den Helder deed in februari een oproep voor het project ‘Bevrijd de Bomen: tegels eruit, groen erin’. Inwoners konden via de website ingesprek.denhelder.nl bomen doorgeven die tussen stoeptegels staan en weinig ruimte hebben. Dertig mensen hebben dit gedaan, voor bomen op 33 verschillende plekken. Soms gaat het daarbij om een enkele boom, soms om de bomen van een hele straat.

Elke aanmelding is beoordeeld en in totaal voldoen 94 bomen aan de voorwaarden. Zo moet bij de boom genoeg ruimte overblijven om er langs te lopen of te rijden. Ook mogen onder de grond geen kabels en leidingen in de knel komen. Daarnaast wordt rekening gehouden met bestaande wortels, want de bomen mogen natuurlijk niet beschadigen. Iedereen die reageerde op de oproep heeft bericht gekregen of zijn of haar aangemelde boom voldoet aan de voorwaarden.

De komende tijd wordt per boom en locatie gekeken hoeveel ruimte er is en wat gedaan kan worden. Met het beschikbare budget verwacht de gemeente ongeveer vijftig bomen te kunnen ‘bevrijden’ van de tegels eromheen. Door de ruimte om de stam te vergroten en er vaste planten in te zetten, krijgen de bomen meer ruimte om te ademen. Ook ziet het er veel mooier uit en biedt het leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. De bomen die nu niet aan bod komen, worden mogelijk in de toekomst aangepakt.

Tegels vervangen door vaste planten
De gemeente wil in het najaar aan de slag gaan met het vervangen van tegels door vaste planten. Want dan is de bodem nog vochtig en warm en kan een boom het beste omgaan met aanpassingen in zijn buurt. Het geld voor dit project is door de gemeenteraad beschikbaar gesteld om de openbare ruimte versneld groener te maken.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button