Den Helder

Onderzoek naar wonen op onbreekbare dijk in Den Helder

Adverentie

Den Helder – Een onbreekbare dijk tot zeker het jaar 2220 en wonen met uitzicht op zee. Die voor Nederland unieke combinatie is een stap dichterbij gekomen, na de ondertekening van de intentieovereenkomst door de gemeente Den Helder, Helder Vastgoed bv en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Samen willen de partijen woningbouw aan de dijk en dijkversterking rond de plek van het voormalige ‘t Huys Tydtverdrijf mogelijk maken.

Het onderzoek naar ontwikkeling van woningbouw in de zogeheten Dijkzone is in handen van Zeestad. Het ontwikkelbedrijf doet dit volgens een visie, opgesteld door stedenbouwkundig bureau West8 Urban Design & Landscape Architecture. West 8 is al sinds 2008 nauw betrokken bij de stadsvernieuwing in Den Helder. In de intentieovereenkomst is afgesproken dat de partijen samen onderzoek doen naar de mogelijkheden en de voorwaarden waarop het gebied kan worden ontwikkeld. In oktober van dit jaar moet de haalbaarheid van het plan duidelijk zijn.

Openbaar
In de plannen is een dijkversterking opgenomen. Deze beschermt Den Helder zeker twee eeuwen lang op een duurzame manier tegen de stijging van de zeespiegel. Met een verbreding en beperkte verhoging kan de dijk ook dan in stand blijven als openbare wandel- en fietspromenade voor de Helderse bevolking en bezoekers. Door de beoogde verbreding ontstaat achter de oorspronkelijke dijk een verhoogde ondergrond, waardoor fraai ontworpen woningen uitzicht op het Marsdiep kunnen krijgen.

Dit idee biedt vele generaties de mogelijkheid om veilig te wonen in de stad en te recreëren op de dijk. Voor de woningbouw wordt nu gedacht aan een combinatie van sociale huur, middelhoge huur en koopwoningen in verschillende segmenten. Daarnaast is het de bedoeling ruimte te bieden aan horeca en de ontwikkeling van Seasaw mee te nemen.

Seasaw als versterking uitstraling
Wethouder Heleen Keur over de combinatie van de woningbouw met de Seasaw: “Met de Seasaw presenteert Den Helder zich als een gemeente met een in het oog springend kunstwerk die de dijkopgang aantrekkelijk maakt en het station, stadspark, de dijk en de zee met elkaar verbindt. Een landmark dat straks niet te missen is vanaf het water en als je vanaf het stadspark naar de dijk loopt. De Seasaw wordt straks een baken in de ruimte en is de parel op de stedelijke vernieuwing.”

Superveilig
“Woningbouw op een dijk is redelijk ongebruikelijk”, vertelt hoogheemraad Rob Veenman. “Maar als wij daarbij gelijktijdig een onbreekbare dijk kunnen realiseren, dan worden we enthousiast. Zo’n dijk is overslagbestendig en zo hoog en breed dat hij veilig is voor de komende tweehonderd jaar. Zo krijgen wij een superveilige dijk en Den Helder een schitterende woninglocatie.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Prachtig plan.

    “ Daarnaast is het de bedoeling ruimte te bieden aan horeca en de ontwikkeling van Seasaw mee te nemen.”

    Wat een mooi idee zou zijn een soort van straatje vol met gezellige cafés parallel aan het nieuw te vormen scheve bomen stadspark. Waar alle cultuursnuivende rugzak toeristen, zich kunnen vergrijpen aan een ijskoude napeleon. Of dergelijk.

    Laten we zo,n pronk en praal straatje dan maar meteen Koningsstraat noemen. Oh wacht……

    Ja sarcasme RB.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: