Uitgaan

Drie weken lang lichtfestival in Den Helder

Den Helder – Drie weken lang wordt Den Helder verfraaid met tien prachtige lichtprojecties, lichtobjecten en videomappings. Zowel nationaal als internationaal bekende lichtkunstenaars hebben invulling gegeven aan deze vijfde editie van Helder Licht. Het thema van deze lustrumeditie is ‘Together Again’. Na twee jaar coronacrisis waarbij veel mensen niet samen konden zijn. Nu wordt alsnog 75 jaar vrijheid het thema voor de lichtroute.

De twee kilometer lange wandelroute begint bij de Watertoren en voert het publiek via de Beatrixstraat over de oude Rijkswerf naar ’t Torentje naast het Marinemuseum. Een videomapping brengt de Watertoren tot leven met een spel van kleuren en vormen geïnspireerd door de zee. Halverwege de Beatrixstraat is een lichtprojectie te zien waarbij gebruik is gemaakt van de geometrische vormen van het originele gebouw gecombineerd met de in 2020 aangebrachte 3D-schildering. Al lopend richting de oude Rijkswerf Willemsoord treffen de wandelaars op de gevel van de, in 2018 uitgeroepen, Beste Bibliotheek ter Wereld een zeer gedetailleerd stilstaand beeld met levendig kleurgebruik aan gebaseerd op het thema Together Again. Vanaf de Flaneerkade, waar in de Museumhaven talrijke schepen verlicht liggen te dobberen, verschijnen er diverse projecties op de gevel van Theater de Kampanje.

Aangekomen op Willemsoord met haar gezellige terrassen en cafétjes aan het water kan het publiek letterlijk in de toffe Light Cube stappen waar een lichtshow op muziek jong en oud verrast. De route vervolgend over het voormalige werfterrein, voert de bezoeker langs een lichtprojectie op het voormalige Stoommachinegebouw waar vroeger energie werd opgewekt voor het ernaast liggende dok. Al lopend richting het Marinemuseum zien de belangstellenden het twee meter hoge hart, gevormd door twee handen, tegen dat speciaal voor Helder Licht. Dit is overgevlogen uit Jeruzalem. Op het einde van de lichtroute is een indrukwekkende documentaire te zien over de oorlog en bevrijding van de marinestad. Indrukwekkend want Den Helder is immers de meest gebombardeerde stad van Nederland.

Helder Licht is van 7 tot en met 27 maart iedere avond te zien van 19:00 tot 23:00 uur. Meer en actuele informatie over de lichtroute, rondleidingen, photowalks en winacties is te vinden op de website of haal de flyer met plattegrond op bij de Experience Store aan de Spoorstraat 2.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button