Hollands KroonPolitiek

Gemeente Hollands Kroon verwacht tot 100 Oekraïense vluchtelingen, gehele raad steunt opvang

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon gaat er op dit moment van uit dat ze op korte termijn tot 100 vluchtelingen uit Oekraïne moet opvangen. Dit liet burgemeester Rian van Dam weten tijdens de raadsvergadering donderdagavond. Daarbij gaat het om opvang die geschikt is voor de lange termijn, tenminste zes maanden. De gehele raad vindt dat de vluchtelingen goede opvang moeten krijgen.

Met deze boodschap opende de burgemeester de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen. Het voelde vreemd, zei Van Dam, dat het onderwerp van gesprek is. “We zijn het fenomeen oorlog niet meer gewend, maar het is de realiteit.” De burgemeester liet weten heel erg mee te leven met de mensen in Oekraïne en de mensen uit het land die momenteel werkzaam zijn in Hollands Kroon, waarvan familie zich nog in het thuisland bevindt. De gemeente gaat haar best doen om de verschillende initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen.

Op zoek naar locaties
Op vrijdag 4 maart zal er vanuit het ministerie een opdracht komen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, wist de burgemeester te vertellen. De veiligheidsregio’s hebben daarna de regie. “Wat wij nu weten is dat we de opdracht krijgen om te kijken naar langdurige noodopvang, voor tenminste een maand of zes”, aldus Van Dam. De gemeente heeft al contact gezocht met partijen die wellicht ruimte beschikbaar hebben. De huidige inschatting is dat er ongeveer 60 tot 100 plekken nodig zijn, maar de burgemeester kan geen zekerheden bieden: “De situatie verandert van dag tot dag.”

De voltallige gemeenteraad presenteerde later in de vergadering een motie waarin het college werd opgedragen om zorg te dragen voor een goede opvang van de vluchtelingen. Gezien de eerdere woorden van de burgemeester was het in stemming brengen van de motie niet meer nodig. De raad wilde wel het signaal afgeven dat de Oekraïense vluchtelingen welkom waren en te alle tijden opgevangen moeten worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button