Den Helder

Huisvesting arbeidsmigranten is pure noodzaak: “we kunnen echt niet meer zonder!”

Julianadorp – In het belang van de lokale en regionale economie heeft de Kop van Noord-Holland de uitdaging op relatief korte termijn huisvesting te vinden voor zo’n drieduizend arbeidsmigranten. Het gaat dan vooral om short stay en ze moeten verdeeld worden over de drie gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. In het dorpshuis van Julianadorp werden belangstellenden donderdagavond bijgepraat.

In de zaal waren politici, inwoners en werkgevers aanwezig. Gespreksleider Michel Bakelaar riep de (toekomstige) raadsleden op het niet te politiek te maken en daar hielden ze zich redelijk aan. Werkgevers Peter Zonneveld, Frans Langelaan en Dirk van Zanten gaven aan dat zij echt niet meer zonder arbeidsmigranten kunnen. Gedurende het jaar zijn er soms meer en soms minder nodig, maar zonder deze tijdelijke arbeidskrachten wordt het werk gewoon niet verricht. “Het is namelijk heel moeilijk om Nederlanders te vinden die het werk willen doen”, liet Van Zanten weten. Goede huisvesting voor de werknemers uit Polen, Roemenië en andere landen is daarom van groot belang.

Waar de genoemde bollenkwekers nog een (groot) deel van de bij hun werkende arbeidsmigranten op eigen terrein kunnen onderbrengen, geldt dat voor tal van andere sectoren niet. Ook in de bouw, de horeca, de techniek, offshore en toeristische sector zijn ze broodnodig en daarom wordt in de regio gezocht naar geschikte locaties voor huisvesting. Liefst grootschalig, want dan is er ook beter toezicht te houden en dat voorkomt weer overlast.

Kleine opgave voor Den Helder
Uit al gehouden onderzoek blijkt dat er zo’n drieduizend bedden nodig zijn in de regio. Uit een online enquête waarbij inwoners zelf suggesties konden doen kwamen zo’n zestig mogelijk geschikte locaties naar voren. Van die groslijst bleven na nader onderzoek veertien locaties over, waarvan twee binnen de gemeentegrenzen van Den Helder. Er wordt gedacht aan Julianadorp-Noord (grofweg de eerste strook ten noorden van Van Foreestweg, Schoolweg, dus richting Den Helder) en een gebied naast het AZC aan de Nieuweweg (Doggershoek). Van de drieduizend benodigde bedden zou Den Helder er zo’n driehonderd moeten realiseren, werd donderdagavond duidelijk. Dat die binnen de twee genoemde gebieden komen is overigens nog lang niet zeker, want “we staan pas aan het begin van het traject”, zo benadrukte niet alleen wethouder Kees Visser, maar ook Peter Bergmans, die namens Sweco onderzoek deed naar de mogelijke locaties voor de huisvesting van tijdelijke buitenlandse werknemers.

Bergmans schotelde de zaal ook een model stappenplan voor en vertelde dat, als dit het plan zou zijn en alles uiterst soepel zou verlopen, het hele stappenplan binnen tien tot twaalf weken kan worden afgerond. “Dat is dan wel het meest ideale scenario”, lichtte hij na afloop nog even toe, “want met een zomervakantie erbij zit je zo al in september voor je verder kan”. Binnen het geschetste stappenplan staat Den Helder nu dan bij stap 1, het organiseren van een startbijeenkomst van een werkgroep waarin vertegenwoordigers van zowel gemeente als bewoners zitten.

Uit de zaal kwam nog even de angst naar voren dat deze nieuwe bedden straks voor Spaanse tandartsen zouden zijn, maar dat werd nadrukkelijk ontkracht. Die komen de laatste tijd wel massaal naar Nederland, maar verdienen uiteraard voldoende om ‘normale’ huisvesting te betalen. De arbeidsmigranten drukken, juist door voor deze extra huisvesting te zorgen, ook niet op de gewone woningvoorraad binnen de gemeente. De te realiseren huisvesting betreft goede, maar wel sobere woonruimte. Bergmans benadrukte tot slot ook dat het niet zo is dat de hele problematiek op het bordje van Den Helder terechtkomt, “de andere twee gemeenten zetten ook alles op alles”.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Als die bollenboeren hun producten nu in het land van de arbeidsmigranten gaan verbouwen, komt er hier grond vrij om mindere sobere woningen voor de overige migranten te bouwen.

  2. Te gek voor woorden…wij de overlast voor die bollenboeren..waardeloos gewoon

  3. kunnen ze die andere migranten niet inzetten, maak er een leuk verplicht integratieproject van en je hebt 2 vliegen in één klap, hijsvesting opgelost en de nieuwkomers onder de pannen, vroeger waren alle scholieren bij de boer bezig dus het is echt iets van hier……

Back to top button
%d bloggers liken dit: