GR2022HKHollands KroonJeugdVideo

Politiek Hollands Kroon in debat met leerlingen Rsg Wiringherlant (video)

Advertentie:

Wieringerwerf – Leerlingen van het Rsg Wiringherlant gingen donderdagochtend op school in debat met raadsleden en kandidaten voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Zo kregen de leerlingen een inkijkje in het leven van de volksvertegenwoordigers en kreeg de lokale politiek te horen wat er nu speelt bij de jongeren. Het initiatief kwam van drie jonge politici.

Rick Boersen van de VVD (Aangeleverde foto).

Daan Pruimboom (LADA), Lars Ruiter (OHK) en Rick Boersen (VVD) zijn alle drie oud-leerlingen van het Wiringherlant. Boersen laat weten dat het idee is ontstaan vanuit een eerder initiatief van Ruiter en Pruimboom: “Zij hebben de Jongerendag Hollands Kroon georganiseerd en dit is als het ware een vervolg. In overleg met Arjan van Deutekom van het Wiringherlant is de ochtend georganiseerd. De school heeft het hele programma samengesteld.” Zo hebben de leerlingen zelf een drietal stellingen verzonnen waarover gedebateerd zou worden: Dat er een mbo- of hbo school naar de gemeente moet komen, of de gemeente meer moet doen wat betreft de verlichting langs fietspaden en of de school gratis menstruatieproducten en voorbehoedsmiddelen beschikbaar zou moeten stellen.

“Het is bekend dat er een kloof is tussen de politiek en de burgers. Dit initiatief is een goede manier om die kloof te overbruggen, ditmaal bij de jeugd.” Boersen was aangenaam verrast met de stellingen die de jeugd naar voren bracht: “Ze hebben het heel lokaal gehouden, dingen die echt in onze gemeente spelen. Zo zijn het ook echt dingen waar we als lokale politiek iets mee kunnen.” De leerlingen werden ingedeeld in groepjes en gingen eerst met elkaar in debat. De (kandidaat)raadsleden dienden als jury en de winnaars van het leerlingendebat mochten het vervolgens opnemen tegen deze juryleden. Bij ieder debat zaten klasgenoten van de debaters als publiek, maar ook zij mochten laten weten wie in hun ogen de beste argumenten naar voren bracht.

Beschikbaarheid van menstruatieproducten
Zo zaten Pim de Herder van SHK en Daan Pruimboom van LADA als juryleden bij een debat over de beschikbaarheid van menstruatieproducten. Het debat verliep fel maar fair en de leerlingen wisten goed uiteen te zetten waarom zij vóór of tegen de stelling waren. Marieke Vermaat en Jewi Blom, beide 14 jaar oud, beargumenteerden dat het niet eerlijk is dat meisjes zelf moeten betalen voor menstruatieproducten. Ook is er vaak een gevoel van schaamte en kan het voorkomen dat producten niet bij de hand zijn terwijl je op school bent. Het zou daarom goed zijn dat deze beschikbaar zijn op school, om vervelende situaties te voorkomen.

De tegenstanders waren, zoals jurylid Daan Pruimboom het omschreef: Minder emotioneel maar realistischer in de wijze van argumentatie: Zij maakte zich vooral zorgen om wie het dan moest betalen en waar die subsidie dan vandaan kwam. Blijft er dan nog wel geld over voor defensie? Volgens de voorstanders werd dat gewoon betaald met het belastinggeld, en dat is van ons allemaal. Een rondvraag langs de andere leerlingen wees uit dat alle jongens tegen het idee waren en alle meisjes vóór. Pim de Herder vond het een goed debat, waarin beide kanten met sterke argumenten kwamen en alert reageerden op elkaar.

Verlichte fietsverbindingen
Bij een debat over verlichte fietsverbindingen, met in de jury Peter Meijer van SHK en Lars Ruiter van OHK, gingen de leerlingen zo op in de discussie dat zij zelfs nadat de tijd om was nog met elkaar in gesprek bleven. Tegenstanders van meer lantaarnpalen dachten aan de dieren en het milieu en vonden dat fietsers beter een goede fietslamp konden kopen. Daar werd dan weer tegenin gebracht dat ouders hun kinderen nu liever met de auto afzetten, omdat fietsen te gevaarlijk is in het donker. Dat heeft weer andere negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de mensen in Hollands Kroon. Zowel bij de voorstanders als de tegenstanders leek er aandacht te zijn voor een duurzame oplossing.

Peter Meijer, die voor zijn pensioen als docent werkte, oordeelde dat de voorstanders het debat hadden gewonnen. Zij kwamen volgens hem met net iets betere argumenten. Een fietslamp is bijvoorbeeld geen vervanging voor een lantaarnpaal. Ook gaf hij zijn complimenten aan een leerling die met het idee kwam om obligaties uit te geven, zodat de gemeenschap en bedrijven kunnen meebetalen aan de nieuwe lantaarnpalen. Meijer is zelf niet zo’n voorstander van meer lantaarnpalen: Hij woont al heel lang in de Wieringermeer en heeft de noodzaak nooit zo gevoeld. In algemene zin vindt hij dat leerlingen mondiger zijn geworden, sinds de tijd dat hij gestopt is met lesgeven.

Een hogeschool in Hollands Kroon
Een groep leerlingen die hun eerste debat had gewonnen ging vervolgens in de bat met CDA’er Patty Laan en Maartje Bakker van GroenLinks. De twee kandidaat raadsleden kregen de opdracht om de stelling te verdedigen dat er een mbo- of hbo school in Hollands Kroon gevestigd moest worden. Bakker beargumenteerde dat Hollands Kroon als landbouwgemeente ook een landbouwschool moest krijgen, zodat jongeren na hun studie ook direct in de gemeente aan het werk kunnen. Werkgevers zitten te springen om goede werknemers. Vooral een hbo ontbreekt in de regio. Er is wel een Pabo in Alkmaar, maar niet iedereen wil docent worden.

De leerlingen moesten tegen de stelling zijn en kwamen daarom met allerlei problemen die een vervolgopleiding in de gemeente mogelijk met zich mee zou brengen. Zo zou meer jeugd zorgen voor meer overlast en wordt het gewoonweg te druk in de gemeente. Patty Laan vond dat geen goed argument: De jeugd brengt helemaal geen overlast en verjonging zorgt juist voor een goede balans. Hoewel het debat daarmee de kant van de politici op leek te gaan kwamen de leerlingen toen met een heel sterk argument: Er zijn helemaal niet genoeg woningen beschikbaar om ook nog eens studenten te moeten huisvesten. Begin daar maar eens mee, voordat we nog meer mensen naar Hollands Kroon halen.

Lars Ruiter van OHK (Foto: Kenneth Stamp).

Goede banden gesmeed
De initiatiefnemers kijken terug op een succesvolle ochtend: “Volgens mij was het meer dan geslaagd”, vertelt Lars Ruiter. “Ik begreep ook van alle deelnemende raadsleden dat ze het heel leuk vonden en alle leerlingen leek ook enthousiast. Ze weten nu ook meteen wie ze kunnen benaderen in de politiek.” Ruiter ziet ook voordelen voor de toekomst: “Met dit initiatief, maar ook door de eerder georganiseerde Jongerendag, komt er een goede samenwerking tot stand tussen de lokale politiek en het Wiringherlant. We moeten een goede band smeden met elkaar.” Daan Pruimboom was aangenaam verrast door de wijze waarop de leerlingen debatteerden. Hij herkende ook een aantal leerlingen van de debatcursus die hij eerder organiseerde op de school. Hij bedankt ook vooral de organisatie vanuit de school.

Daan Pruimboom van LADA (Foto: Gemeente Hollands Kroon).

Zowel Ruiter als Pruimboom nemen adviezen van leerlingen mee de raad in. Zo hoorde Pruimboom dat er aan de Professor Granpré Molièrestraat een leegstaand veldje is dat zou kunnen dienen als voetbalveld. Ook is er de wens voor een skatepark bij het vernieuwde Campus de Terp. Ruiter wil gaan kijken naar mogelijkheden om toch iets te doen aan de verlichting van de fietspaden in het buitengebied.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button