Den Helder

Reguliere woonbestemming voor bedrijfswoningen Het Arsenaal

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder stelt voor twee blokken met bedrijfswoningen aan Het Arsenaal om te zetten naar een reguliere woonbestemming. Al in 2020 meldde het Noordhollands Dagblad dat eigenaren van de woningen waren verrast door het feit dat zij een bedrijfswoning in bezit hadden. Toen zei het college dat het niet mogelijk was de bestemming te veranderen, vanwege de aanliggende bedrijven. Aan de raad wordt nu voorgesteld om voor de nabijgelegen loodsen een lagere milieucategorie vast te stellen.

Het gevolg van de status als bedrijfswoning is voornamelijk dat de achter het huis gesitueerde loodsen niet losgekoppeld kunnen worden van de woning. In de praktijk blijkt overigens dat dit nu soms wel al het geval is. Daarnaast zijn hypotheekverstrekkers strenger wanneer het gaat om een bedrijfswoning. Soms kan je dan maar 70 procent van de aankoopwaarde lenen. In het krantenartikel van 2020 zeggen bewoners dat zij en geen van hun buren op de hoogte waren van de bestemming van hun woning. De huizen zijn in 2008 opgeleverd.

Drie jaar geleden zei de gemeente nog dat het wijzigen van de bestemming niet mogelijk was. Dit vanwege de omringende bedrijven: “Het ontwikkelen van bedrijfswoningen op deze plek was ook de enige manier om enige vorm van wonen hier mogelijk te maken in een overgangsgebied naar bedrijventerrein toe”, zo valt te lezen in het NHD. Nu denk het college daar anders over. Zij stelt alsnog een bestemmingswijziging voor aan de gemeenteraad, maar daarvoor moeten ook de activiteiten van de nabijgelegen bedrijven anders gereguleerd worden.

Verlagen milieucategorie
Momenteel geldt voor de bedrijfsunits een milieucategorie van 3.1. Daarmee mogen bijvoorbeeld een autospuiterij of een grotere aannemer zich vestigen. Omdat er een reguliere woonbestemming op de panden komt wil het college de bestemming verlagen naar categorie 2. Daarbinnen zijn kleinere fabricageplekken toegestaan, zoals een drukkerij of een kledingmakerij. Op verzoek van gebruikers van de loodsen wordt ook een schildersbedrijf en een internetwinkel toegestaan. Een bijlage bij het collegevoorstel laat zien dat een groot deel van de woningeigenaren een handtekening heeft gezet onder het voornemen van het college. De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de bestemmingswijziging.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button