Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Tim Slijkhuis namens het CDA

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Tim Slijkhuis uit Schagen. Hij staat op plek 5 namens het CDA. Wat kan zijn partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Het allerbelangrijkste vind ik dat je zelf onderdeel bent van de gemeenschap. Ik ben vader van een jong gezin en actief in de sportwereld en met een groot sociaal netwerk. Ik vertegenwoordig dus ook de Noordkop omdat ik weet wat er speelt. Ik ben hier geboren en getogen. Uiteindelijk moet je volksvertegenwoordiger zijn. Het is leuk als je politicologie hebt gestudeerd, maar als je niks weet van je omgeving maakt dat je werk erg lastig.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“Dat is een goede en belangrijke vraag. In mijn optiek zijn er twee belangrijke aspecten: We moeten allereerst op lokaal niveau onderzoeken waar nu de uitstoot vandaan komt. Daarnaast is er nu enkel een strak kader voor de agrarische sector en dat is niet eerlijk. We moeten als provincie ook naar andere vervuilende sectoren kijken en ook daar mee in gesprek gaan. Zo kunnen we op een eerlijke manier het stikstofprobleem, dat er absoluut is, aanpakken.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Ik wil sowieso gaan kijken naar de verkeersveiligheid van onder andere de N9, de N99 en de N250. Op de N9 is het om de haverklap raak wat betreft ongevallen. Daar moeten we echt wat doen aan de verkeersveiligheid. Er ligt een adviesrapport dat we daarvoor kunnen gebruiken. We moeten ook serieus kijken naar de aanleg van de N77 om de Noordkop beter bereikbaar te houden. Het openbaar vervoer moet in de dorpskernen in stand blijven.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Het veelgehoorde antwoord is ‘bouwen bouwen bouwen’, dat moet ook gebeuren. Als provincie moeten we echt de faciliterende rol aannemen en creatief denken. Denken in mogelijkheden en dat gesprek vooral aangaan met de gemeenten. Maatwerk leveren is belangrijk. Sommige ambities van gemeenten komen door provinciale regelgeving te traag tot uitvoering. We moeten de Noordkop in hun behoefte voorzien.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Op korte termijn gaat dat om bouw van nieuwe infrastructuur, maar op lange termijn moeten we kijken naar slimme oplossingen als de buurtbatterij of kleine energiecentrales, met moderne vormen van kernenergie. Dat kan wel tien jaar duren voordat zoiets gerealiseerd is.”

Luister hier het volledige interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button