Den HelderPolitiek

Burgemeester Nobel over de coronacrisis en de gevolgen voor Den Helder

Den Helder – Burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder was vrijdag live te horen op LOS Radio over de coronacrisis en de gevolgen voor Den Helder. Hij beantwoordde een uur lang vragen van luisteraars dan wel reageerde hij op vragen die voorafgaand per mail of whatsapp zijn ingediend. In de studio van de LOS stelde Ronald Boutkan de vragen en verder was stagiair Jamie Verboon te gast, die ook een aantal vragen voor burgemeester Nobel had.

Op de vraag hoe de burgemeester deze periode ervaart, meldt Jeroen Nobel het volgende: “Het is een heel bijzondere periode. Een crisis die wij niet eerder hebben meegemaakt. Voor iedereen is dit nieuw en wennen. Dat zie je ook in Den Haag. De ene dag ligt er een besluit, de volgende dag is dat een ander. De crisis beperkt iedereen in zijn of haar doen en laten. Er worden mensen ziek maar nu worden heel veel mensen ziek. Je kunt elkaar niet bezoeken. Mensen overlijden maar je kan niet naar de begrafenis. Dat is treurig en triest. Het levert zorgen en soms angst op bij mensen. Daar moet je mee leren omgaan. Voor iedereen is dit een heel vervelende situatie. Wel moeten we proberen om er het beste van te maken en ik denk dat dat ook gebeurt. Als ik kijk naar de rapportages van de politie en de handhavers wordt het door de meesten goed opgepakt. Sommigen handelen onverstandig. Houdt afstaand! Denk niet dat het jou niet kan overkomen. Ook jonge kinderen kan het overkomen. Dat maakt het allemaal zorgelijk. Hoe pakken we het op?”

De burgemeester heeft niet persoonlijk met corona te maken gehad, maar wel binnen de organisatie. “Een van de medewerkers is ziek geworden. Binnen de organisatie werken zoveel mogelijk mensen thuis. De dienstverlening kan niet op een normale manier. Het is veel meer telefonisch. Gelukkig is daar begrip voor. Mijn zus en man zaten in Amerika. Die zijn vorige week terug gekomen met één van de laatste vluchten. Dat maakt het spannend.”

Nieuwe stadhuis
Twee mensen uit Den Helder hebben geen vraag over de coronacrisis, maar over het stadhuis. Ook deze worden beantwoord. Mevrouw Stoffers vraagt zich af of het wel betaalbaar is om een nieuwe stadhuis op Willemsoord te plaatsen. “Door de gemeenteraad is een besluit genomen. Na jarenlang gesteggel. Die kosten zijn netjes ingeboekt, ook naar de toekomst toe. Als we nu stoppen, krijgen we zeker een rekening voorgelegd omdat er contracten zijn gesloten met partijen. Als we blijven zitten waar we zitten, kost het ook geld. Ik zit hier pas sinds september vorig jaar, maar ambtenaren zitten al 30 jaar op de Bijlweg. Ik schrok toen ik zag hoe ambtenaren er daar bij zaten.”

De heer Hoogenbosch vroeg of de burgemeester bevoegdheden heeft om zaken op de agenda te plaatsen. “Ja, die heb ik, maar dat doe ik niet. Ik houd van een goede discussie en een goed debat. Ben het niet met hem eens dat er nodeloos met geld wordt gesmeten. Iedereen mag een mening hebben over het nieuwe stadhuis. Dat is goed, wij leven in een vrij land. Maar een grote meerderheid van de raad heeft het besluit genomen en daar houdt het college zich aan en zijn wij mee bezig. Ergens in 2023 wordt het stadhuis op Willemsoord opgeleverd.”

Coronacrisis en verder
Mevrouw Meijer vraagt zich af of de burgemeester zelf thuis werkt. “Ja ik werk thuis. Als het digitaal kan, dan doen wij het. Het contact met elkaar aan tafel is heel anders. Humor, een plaagstootje. Soms mis je de mimiek. Het is anders in die zin dat je met elkaar het gesprek echt kan voeren, debatteren over vraagstukken, een diepere vraag over de inhoud. De besluitvorming gaat vaak sneller, maar het is wennen. Bij elkaar zitten werkt  anders. Je telefoneert heel veel. Kijkt vaker naar het nieuws, landelijk, maar natuurlijk ook in Den Helder. We hebben met elkaar afgesproken om zoveel mogelijk digitaal te werken. Vorige week ben ik alleen even op Kooypunt geweest voor de apparatuur om te vergaderen.”

Hoe gaat de gemeenteraad verder? Het is niet mogelijk om met 31 raadsleden bij elkaar te zitten en de griffie erbij. Is de gemeente ingericht op digitaal vergaderen? “Echt besluitvorming, echt gesprek over onderwerpen en als politiek transparant in zijn, dat burgers mee kunnen kijken en luisteren, dat vraagt om technische aanpassingen. Aanstaande maandag met presidium zitten we bij elkaar om te kijken welke punten van belang zijn voor inwoners waar we een besluit over moeten nemen. Tot 11 mei zijn geen fysieke vergaderingen. Mogelijk dat we in die tussentijd wel digitaal met elkaar vergaderen.”

Handhaving
Handhaving in Den Helder gebeurt uiteraard ook. “Boa’s en politie controleren. Als het nodig is, worden stranden afgesloten. De voorzitter van de Veiligheidsregio (burgemeester Bruinooge van Alkmaar) heeft de bevoegdheid om stranden af te sluiten.”

Stagiair Jamie wil eigenlijk wel graag weten of het toegestaan is om eind mei, wanneer het heel warm is, naar het strand te mogen. “Doe het niet met hele groepen, Alleen of max met tweeën. Als het te druk wordt, ga weg. Het kleurtje, de ontspanning,  het is het niet waard als je ziek wordt of mensen in je eigen omgeving ziek worden. Als het te druk is, maak rechtsomkeert. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Ik denk niet dat we eind april klaar zijn met corona, maar ik ben geen wetenschapper.”

De zaterdagmarkt gaat vooralsnog door. Ook daar wordt gehandhaafd: “Ik ben er zelf niet geweest. Ik wil zelf ook het voorbeeld geven om ergens niet naar toe te gaan als het niet nodig is. Er zijn afspraken met de marktmeester en marktkooplui gemaakt en die zijn goed verlopen. Afstand houden. Het is goed gegaan en ik hoop dat dat morgen eenzelfde beeld gaat geven.”

“Heel triest”
Gerrit Stoffers van taxibedrijf Victory heeft een vraag op het gebied van ondernemen tijdens coronatijden. “Als dit zo doorgaat, gaat de hele taxibranche om. Wij zijn een onderneming met personeel. De inkomensderving is nagenoeg 100%. Maar wij krijgen geen tegemoetkoming van de gemeente of regering. Zelf zitten mijn vrouw en ik thuis, we zijn ook al ouder. Er rest mij niets anders dan het personeel te ontslaan. Dat kost de gemeente meer dan een eenmalig hulpbedrag. Heeft u een oplossing?”, zo klonk het uit de mond van de Helderse taxiondernemers.

Burgemeester Nobel: “Veel ondernemers hebben het nu zwaar en kennen veel zorgen. Ik denk dat het terecht is om met elkaar te kijken naar de details en voor andere branches ook een overbruggingskrediet beschikbaar te stellen. De FNV is daar ook mee bezig. Ik denk dat ik op dit moment het antwoord schuldig moet blijven. In Den Haag wordt nagedacht om de groep ondernemers te verbreden en toch te kunnen helpen. Ik hoop heel snel hier een antwoord op te hebben. Dit soort zorgen en problemen van ondernemers wil ik neerleggen in het  cirsisteam om toch te helpen. Ik wil het advies geven om te melden bij de gemeente dat er geen inkomen meer is. Vanuit de bijzondere bijstand kunnen we kijken of er een mouw aan te passen is. Maar dus wel melden. Ik kan er geen direct ja op zeggen. Het is heel triest wanneer je jarenlang een onderneming heb gehad en door een gebeurtenis van buitenaf zoals nu bij corona de onderneming moet staken of in een faillissement terecht komt.”

‘Betrapt’ op Facebook
De heer Valk had op facebook gezien dat een gemeenteraadslid op zijn balkon met zes anderen (geen familieleden) zijn verjaardag had gevierd. Hij wilde van de burgemeester weten wat hij daarvan vond. “In algemene zin heeft de heer Valk een punt. Het is niet leuk als je een feestje niet kan vieren. Zeker niet als je 13 of 14 jaar wordt en helemaal niet als je 6 of 7 jaar wordt. Maar geef nou het goede voorbeeld en doe het niet! Bedenk iets maar ga niet bij elkaar zitten. Elk raadslid is ook slechts een burger en iedereen moet verstandig met de genomen maatregelen omgaan.”

Wanneer de coronacrisis ten einde is en iedereen mag weer met elkaar naar buiten en op stap, is het tijd voor een feestje. Een inwoonster van Den Helder wil weten of de gemeente dan sneller een vergunning voor een feest kan verstrekken. “Kleine evenementen zonder risico kunnen sneller een vergunning krijgen. Maar grote evenementen met muziek en drank, dat is toch anders dan een braderie. Zo gaan de festiviteiten voor 5 en 8 mei ook niet door. Misschien verplaatsen naar het najaar? Maar laten we eerst zorgen dat we met elkaar hier goed uitkomen.”

Wendy Polman stelde via whatsapp een vraag over 5G. Zij wilde van de burgemeester weten of hij hier bekend mee is. “Ik ben een redelijke digibeet. Of er antennes geplaatst worden voor 5G? Dat weet ik niet. Die vraag heb ik niet zien aankomen maar die kans is wel groot aanwezig. En wat de vraag over de volksgezondheid betreft, dat is niet anders dan de vragen destijds over 4G. Ik weet dat internationale richtlijnen zijn. De WHO heeft hierover uitspraken gedaan. Net als het RIVM. Ik ga ervan uit maar ik ben geen wetenschapper dat er met afstandscriteria rekening wordt gehouden. Er zijn vergunningsvoorwaarden. In het verleden zijn afspraken over dit soort zendmasten die op gebouwen geplaatst worden gemaakt. Dit gebeurt ook in overleg met bewoners en Verenigingen Van Eigenaren. Daarnaast zijn er ook afspraken met betrekking tot kinderdagverblijven. Het RIVM heeft die richtlijnen neergelegd”, aldus de heer Nobel.

Woensdag weer? 
Na het beantwoorden van de vragen stelde burgemeester Nobel zelf voor om nogmaals een uur uit te trekken voor het stellen van vragen. Mogelijk is dit komende woensdag 8 april aan de orde. “Ik wil iedereen een goed weekend wensen. Houd afstand en doe zoveel mogelijke dingen thuis, op het balkon of in de tuin. Houd ook humor in het leven. Probeer het leuk te houden met elkaar, maar eigenlijk geldt dat altijd”, zo besluit burgemeester Nobel, die dus mogelijk woensdag weer te gast is. Houd de website in de gaten voor meer informatie hierover of luister naar LOS Radio.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button