Hollands Kroon

Oorlogsbronnen uit Hollands Kroon online voor het onderwijs

Advertentie:

Hollands Kroon – 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kon Nederland de vrijheid vieren. Voor veel jongeren behoort die oorlog tot een ver, grijs verleden. Maar ooit was die oorlog heel dichtbij. De verhalen van degenen die het meemaakten, maken dat duidelijk. Ook de duizenden foto’s, plattegronden, documenten en affiches bewaren de verhalen uit de oorlog.

Om die bronnen voor leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs beschikbaar te stellen, hebben het Regionaal Archief in Alkmaar, de gemeente Hollands Kroon en lokale 4- en 5 mei comités een digitaal lokaal gevuld met bronnen en verhalen uit Hollands Kroon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met dit initiatief kunnen inwoners de Tweede Wereldoorlog en bevrijding herdenken ondanks de geldende corona-maatregelen.

Hollands Kroon in WOII
Op de website www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl is het thema ‘Hollands Kroon in WOII’ te vinden. Daarin zijn 45 bronnen en verhalen verzameld. Samen geven ze een indruk van het leven in Hollands Kroon in de jaren 1940 – 1945. Hoe zag de Wieringermeer eruit toen de polder in 1945 door de Duitsers onderwater werd gezet? Waar in Wieringerwerf vielen er bommen? Waarom werd verzetsman Piet Bergman uit Anna Paulowna doodgeschoten? En hoe liep het af met Loesje Pinto, een joods meisje dat onderdook in Nieuwe Niedorp?

Die verhalen, en nog veel meer, worden verteld op de website. Ze laten zien wat er in de eigen omgeving gebeurde en dat maakt het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog persoonlijker, concreter en indrukwekkender.

Educatief platform
Het Geschiedenislokaal is een educatief platform, gericht op docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Maar de bronnen zijn ook goed bruikbaar voor lessen over de Tweede Wereldoorlog in het basisonderwijs. Docenten en leerkrachten kunnen ze gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Het platform kan goed ingezet worden door docenten die momenteel op afstand lesgeven en aandacht willen besteden aan de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid.

De bronnen zijn overigens niet alleen geschikt voor het onderwijs. De digitale collectie vormt ook een soort online expositie over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente, die voor alle geïnteresseerden beschikbaar is.

Meer thema’s
In het geschiedenislokaal waarvan het thema ‘Hollands Kroon in WOII’ onderdeel is, zijn ook de thema’s ‘Middeleeuwen’, ‘Verlichting & Democratie’ en ‘Tweede Wereldoorlog’ te vinden. Die thema’s gaan over het hele werkgebied van het Regionaal Archief, dat bestaat uit tien gemeenten in Noord-Holland.

Het initiatief voor het opzetten van het thema is genomen door de 4- en 5 mei comités uit onze gemeente. Het project is uitgevoerd met behulp van verschillende historische verenigingen uit de gemeente en een aantal andere initiatieven zoals Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. De bronnen komen uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd in Alkmaar), aangevuld met bronnen en verhalen van de Historische Verenigingen en de 4- en 5 mei comités.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button