Uitgaan

Excursieseizoen in jubilerend Zwanenwater eind april van start

Callantsoog – Natuurgebied het Zwanenwater beleeft een bijzonder jaar: het viert namelijk haar 50-jarig jubileum. Ter ere van deze feestelijke gelegenheid krijgen leden van Natuurmonumenten 50% korting op de excursies. 27 april gaat het excursieseizoen van start met een koningsdagwandeling.

Aan de zuidkant van Callantsoog ligt het Zwanenwater, een natuurgebied van wereldklasse. Dit gebied wordt al 50 jaar beschermd en beheerd door Natuurmonumenten. In die 50 jaar is het getransformeerd van een verruigd jagersdomein tot een natuurparel met internationale status.

Het natuurgebied Zwanenwater is bijzonder door de grote verschillen in leefomstandigheden op een relatief kleine oppervlakte. Er zijn duinen, heidegebieden, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren. Door de grote verschillen in leefomstandigheden komen er heel veel verschillende planten diersoorten voor; zandhagedis, rugstreeppad, blauwborst, baardman, twaalf soorten orchideeën, parnassia, dop- en struikheide, heivlinder en heidelibel.

Excursies
Geïnteresseerden die deze unieke natuur op een bijzondere manier willen beleven zijn welkom bij de wandelexcursies over vogels, bloemen, vlinders en (bloeiende) planten. Zo kunnen zij meer zien, horen en te weten komen over planten en dieren die in het Zwanenwater leven. Ook is het mogelijk aan te sluiten bij de fotografiewandeling, schilderworkshop of de heidewandelingen en wandelingen bij volle maan. De gids vertelt daar hoe de natuur in het Zwanenwater samenhangt met de geschiedenis van het Zwanenwater; het ontstaan van het gebied en het gebruik en beheer door de verschillende eigenaren. Tijdens deze excursies met de boswachter komen bezoekers op plekken waar gewone bezoekers niet mogen komen

Wie jarig is trakteert en daarom trakteert Natuurmonumenten het hele jubileumjaar haar leden op een toepasselijke korting van 50% op de prijs van de excursies. Meer informatie over de excursies is te vinden op de website van het Zwanenwater.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Wat mij betreft is dit zo ongeveer het mooiste natuurgebied in de Noordkop daarbij is het gunstig gelegen op niet al teveel afstand van Den Helder. Ik zou het trouwens vooral lekker alleen gaan bezoeken, natuur moet je namelijk in je eentje opsnuiven, pas dan vallen je zaken op die je door de afleiding in groepjes niet ziet. Tenzij je door een gids (af)geleid moet/wil worden natuurlijk wanneer je je in ´de natuur´ begeeft. Om de potentiële bezoeker van het natuurgebied gedurende het ´excursieseizoen´… alvast wat moed in te praten; verdwalen kun je er niet hoor want overal zijn bordjes, ook zijn er legio bankjes om op te zitten. U hoeft dus niet zomaar in het zand te gaan zitten (dat scheelt weer bij het opstaan) en er lopen tot nu toe ook (nog) geen roofdieren rond die het op mensen gemunt hebben. Een waarschuwing is wel op zijn plaats voor de categorie die zich aangesproken voelt: er is in geen velden of wegen een ´koek en zopie´ en ook krijgt u geen medaille. Het allerbelangrijkste is echter: u wordt natuurlijk niet ´gezien´ door andere deelnemers wanneer u alleen gaat wandelen en bovendien loopt u dan een fikse korting van 50% mis maar het is een kniesoor die daar op let. Toch? 😉

Back to top button
%d bloggers liken dit: