Den Helder – De fractie Beter voor Den Helder gaat Remco Duijnker opnieuw voordragen als wethouderskandidaat waar de gemeenteraad van Den Helder (opnieuw) een stem over uit dient te brengen. Fractievoorzitter Carlo Assorgia is ervan overtuigd dat Duijnker een raadsmeerderheid haalt als de coalitie compleet is, wat dinsdagavond niet het geval was. Duijnker kreeg 14 stemmen in zijn voordeel, terwijl hij er minimaal 15 nodig had. Van de 31 raadsleden waren er dinsdagavond namelijk 28 aanwezig.
Twee van de drie afwezigen, Jan de Leeuw (PvdA) en Rogier Bruin (VVD), behoren tot de coalitie. Als De Leeuw en/of Bruin aanwezig waren, had Duijnker het wel gehaald, zo redeneert Carlo Assorgia. Echter, dinsdagavond werd juist duidelijk dat niet de hele coalitie Duijnker steunt. Er waren in totaal 18 coalitiepartners aanwezig en slechts 14 stemmen voor Duijnker. Assorgia: “Ik ga me niet druk maken over wie dat waren, daar kom ik toch niet achter. Bovendien hebben we geen kadaverdiscipline. In principe is de afspraak dat je als coalitiepartner mag afwijken van het coalitieakkoord, mits het voorstel het haalt. Het kan zo zijn dat sommigen dachten dat het een gelopen race was. Maar goed, het is gebeurd. We kunnen er niets meer aan doen.”
Assorgia heeft vertrouwen in een tweede stemronde voor Remco Duijnker, die zo snel mogelijk tijdens een extra raadsvergadering zal plaatsvinden. De benoeming van een nieuwe wethouder moet binnen twee weken gebeuren, want Michiel Wouters heeft al afscheid genomen. Wil Duijnker zelf nog wel wethouder worden, wetende dat niet de hele coalitie achter hem staat? “Graag zelfs”, zegt hij. “Ik hoop op voldoende steun daarvoor.”
Beter voor Den Helder, schuif de volgende kandidaat maar naar voren…
Teminste als de letterlijke tekst is; Bovendien hebben we geen kadaverdiscipline. In principe is de afspraak dat je als coalitiepartner mag afwijken van het coalitieakkoord, mits het voorstel het haalt.”
We weten nu dat 4 van de gisteren aanwezige coalitieleden niet achter de benoeming staan van kandidaat Duijnker.
Van 2 coalitiepartners weten wij dit niet, omdat ze niet aanwezig waren.
De vraag waarom ze niet aanwezig waren kunnen we niet stellen. Want het gaat om een geheime stemming, en het kan zijn dat één of beide afwezig waren, om op die manier met de voeten te stemmen. Dat is een fenomeen wat in de politiek vaker voorkomt. Maar het kan ook zijn dat beide heren ziek waren of wegens andere verplichtingen niet aanwezig waren.
Hoe dan ook, er hebben gisteravond 18 leden van de coalitie anoniem kunnen stemmen, zonder last. Net als de andere 10 oppositieleden van de gemeenteraad.
Stemmen zonder last betekent dat een volksvertegenwoordiger zich niet mag laten opdragen in een stemming een bepaald standpunt in te nemen. De vertegenwoordiger moet op basis van eigen inzicht en overtuiging een oordeel vellen. En dit is vastgelegd in de grondwet onder art. 67 lid 3.
En lees in die wetenschap nogmaals het citaat van Carlo Assorgia; “Bovendien hebben we geen kadaverdiscipline. In principe is de afspraak dat je als coalitiepartner mag afwijken van het coalitieakkoord, mits het voorstel het haalt.”
Bij een volgende gemeenteraadsvergadering, waarbij het tot stemming komt om kandidaat Duijnker te benoemen tot wethouder. Is er geen stemming meer mogelijk zonder last. Immers moeten de 2 afwezige coalitieleden voor de benoeming stemmen, om te voldoen aan het coalitieakkoord. Want je kunt er vanuit gaan dat de 4 tegenstemmers vanuit de coalitie, tegen blijven stemmen.
Wat deze twee coalitieleden ook stemmen, het zal niet meer anoniem zijn. Zeker als Vincent van de Born (PVV) de volgende vergadering ook niet aanwezig kan zijn vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer Statengeneraal.
Beter voor Den Helder heeft zichzelf in de vingers gesneden.. En zal daar de consequentie van moeten nemen, en een nieuwe kandidaat te zoeken of uit de coalitie te stappen. Van een eerlijke en anonieme stemming is namelijk geen spraken meer..
(Overigens is het ook niet nodig om extra kosten te maken voor een extra raadsvergadering… Gaat maar om 1 week (15 tot 22 april), dat Beter voor Den Helder geen wethouder heeft. Terwijl de meeste wethouders in de zomer 3 weken achter elkaar met vakantie zijn… )
Waarom moet Duijker wethouder worden ?
Dat weet niemand…
Inmiddels is het bekend dat hij opnieuw op 22 april als kandidaat wordt voorgesteld.
Van een anonieme stemming zal er in ieder geen sprake meer zijn. Hoe de stemming ook zal zijn.. Bij 16 of meer stemmen op kandidaat Duijnker zal er sprake zijn van politieke druk. De schijn van belangenverstrengeling is minimaal gewekt.
Raadsleden Bruin en de Leeuw hebben geen vrije keuze meer, zoals we kunnen lezen in de uitspraak van Assorgia. Het doet er niet meer toe hoe ze gaan stemmen, want hun stemgeheim is verbroken.
Het is dus niet meer belangrijk waarom kandidaat Duijnker wethouder moet worden.. Hij kan het namelijk niet meer worden.
Als hij het wel wordt, is onafhankelijke besluitvorming in de raad niet meer mogelijk. En zien we een vorm van dictatuur…
waarom zijn er iedere keer weer zo veel afwezigen, getuigd niet van een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, het is maar 1 x per maand, als je dat al niet kunt opbrengen zeker voor die 1500 euro ben je niet voor de gemeenschap bezig
Er is inmiddels een top 3 van 5 personen die meer dan 20% afwezigheid hebben, sinds hun aantreden in 2022
Op een gedeelde eerste plaats, met 29% afwezig
Nancy List (Beter voor Den Helder), Vincent van de Born (PVV), Frank Freeburg (PVV)
Op de tweede plaats, met 23% afwezigheid
Jan de Leeuw (PvdA)
Op de derde plaats, met afwezigheid van 21%
Kees Visser (VVD)
11 Raadsleden zijn meer dan 10% afwezig geweest.
Marcel Karhof (Behoorlijk Bestuur) is kampioen te laat komen.
Slechts 9 zittende raadsleden zijn tot nog toe alle 31 vergaderingen aanwezig geweest. En tot nog toe zijn er maar drie gemeenteraadsvergaderingen geweest waar iedereen aanwezig was.