
Den Helder – De gemeente Den Helder heeft een nieuwe verordening voor leerlingenvervoer van en naar school. Leerlingenvervoer is vervoer tussen woning en onderwijs/stage voor leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen, bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Ouders van leerlingen die aangewezen zijn op een speciale vorm van onderwijs en meer dan twee kilometer van de school wonen kunnen leerlingenvervoer aanvragen.
Het uitgangspunt is dat ouders het vervoer naar school voor hun kinderen zelf verzorgen daar waar het kan en dat de gemeente ondersteuning biedt daar waar het nodig is. Bij elke aanvraag gaat de gemeente daarover in gesprek met ouders. Op het moment dat ouders en de gemeente zien dat zelfstandig reizen en het brengen door ouders niet mogelijk is, wordt een vergoeding voor leerlingenvervoer verstrekt. Die vergoeding kan bijvoorbeeld zijn: een vergoeding voor de kosten van het openbaar vervoer; een kilometervergoeding voor het zelf halen en brengen van de kinderen; aangepast vervoer met een bus of taxi-(bus).
De landelijke richtlijn is om vervoer vanaf een afstand groter dan zes kilometer tussen de woning en school te bekostigen. Den Helder hanteert echter al vanaf 2004 een afstandsgrens voor vervoer vanaf twee kilometer. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen de afstandsgrens van twee kilometer te behouden in de nieuwe verordening, ook al wordt de beoogde besparing op het leerlingenvervoer daardoor niet gehaald. De raad volgt daarmee het voorstel van het college om zorgzaamheid boven besparing te stellen. Wethouder Pieter Kos is blij met de nieuwe verordening: “Dit is een waardevol instrument dat de toegankelijkheid van onderwijs voor alle kinderen in onze gemeente verzekert.”
Als een kind toe is aan zelfstandig naar school gaan, maar begeleiding nodig heeft om dit te leren kan ‘Mee op Weg’ ondersteuning bieden. ‘Mee op Weg’ is een begeleidingstraject vanuit MEE & de Wering. Onder begeleiding leert een kind om zelfstandig naar en van school te reizen: lopend, fietsend of met openbaar vervoer.